Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bitkoino ir kripto savaitė: Seniai matytos BTC aukštumos ir „skaitmeninio euro“ planai

Vis dar optimistiškai nusiteikusi rinka šią savaitę pakėlė bitkoino (BTC) kainą į daugiau nei prieš metus matytas aukštumas, kol valdžios institucijos toliau bando įtikinti vartotojus savo kuriamų centralizuotų skaitmeninių žetonų pranašumu.
bitkoinas
bitkoinas / 123rf.com nuotr.

„Skaitmeninis euras“. Europos Komisija (EK) paskelbė su „skaitmeniniu euru“, arba euro zonos CBDC (central bank digital currency) susijusių įstatymų projektus, pabrėždama, kad toks CBDC bus dar viena pinigų forma šalia dabartinių, pvz., grynųjų pinigų, o ne skirta jiems pakeisti. (Nors, kaip rašyta, slovakai nusprendė apsidrausti ir teisę į grynuosius įtvirtinti Konstitucijoje). EK kartoja ankstesnius teiginius, kad šiuo CBDC bus galima atsiskaityti ir be interneto, o galimybės sekti vartotojus bus ribotos, atsiskaitymai bus pigesni. Europos centrinis bankas (ECB) ne anksčiau spalio turi nuspręsti, ar bus pradėtas kitas CBDC projekto etapas, kuomet būtų vystomi jau konkretūs techniniai sprendimai. Tačiau girdami kuriamą CBDC, nei EK, nei ECB nepasako, kad tai bus tie patys dabartiniai pinigai, užprogramuoti nuolat nuvertėti ir priklausomi nuo rekordinę infliaciją pražiopsojusių centralizuotų valdžios institucijų.

Apklausa. Naujausia 15 000 žmonių apklausa 15-oje šalių parodė, kad gyventojai besivystančiose valstybėse geriau supranta kriptovaliutas nei išsivysčiusių valstybių gyventojai. Savo ruožtu naudojimasis šia technologija taip skiriasi priklausomai nuo šalies. Taip pat priklausomai nuo šalies skiriasi ir planai investuoti į kriptovaliutas per artimiausius 12 mėnesių.

Milijardinis BTC portfelis. JAV IT kompanija „MicroStrategy“ už 347 mln. JAV dolerių nupirko 12 333 BTC ir taip šį savo portfelį padidino iki 152 333 BTC (4,6 mlrd. JAV dolerių). Kompanija šiam portfeliui išleido maždaug 4,5 mlrd. JAV dolerių.

BTC kaina. Optimizmas dėl didžiųjų investuotojų atėjimo, laukiamų naujų galimybių smulkiesiems investuotojams pirkti BTC, padėjo šio žetono kainai šią savaitę pasiekti aukščiausią per daugiau nei metus lygį - apie 31 185 JAV dolerius. BTC nuo tada blaškosi tarp 30 000 JAV dolerių ir 31 000 JAV dolerių. Penktadienio rytą kaina vėl bando perlipti 31 000 JAV dolerių lygį ir yra per savaitę padidėjusi 3%. Jei šiandien nebus didesnių pokyčių, BTC birželį baigs pabrangęs apie 13% ir padidindamas metinį prieaugį iki 54%. Analitikai komentuoja, kad istoriškai sėkmingai liepa gali BTC kainai atnešti gerų rezultatų ir šiemet. Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad dabartinis kainos šuolis ilgalaikių investuotojų kol kas nesugundė parduoti BTC. Be to, toliau silpnėja ryšys tarp BTC ir technologijų kompanijų akcijų, tai yra, jų kainos jau vis mažiau juda ta pačia kryptimi, ką prekeiviai bando papildomai išnaudoti.

BTC kaina per mėnesį

Šaltinis: Coingecko.com

BTC mokėjimų plėtra. BTC mokėjimus efektyvinanti „Lightning Network“ (LN) technologija toliau rodo populiarėjimo ženklus. Šio tinklo pajėgumai, dabar rodantys išaugusias galimybes atlikti daugiau mokėjimų, per metus, skaičiuojant BTC, pašoko 42%, o skaičiuojant JAV doleriais - daugiau nei 100%.

Susitarimas su „Apple“. Tarp bitkoinerių populiari, decentralizuotos komunikacijos protokolą „Nostr“ naudojanti programėlė „Damus“ rado kompromisą su „Apple“ ir nebus pašalinta iš šios kompanijos programėlių prekyvietės. „Damus“ sutiko pašalinti prie vartotojų įrašų esantį mygtuką, leidžiantį juos įvertinti BTC mikromokėjimais, tačiau „Apple“ leido tokį mygtuką palikti jau paties vartotojo profilyje. „Apple“ tvirtina, kad tokie mikromokėjimai yra neleistina prekyba turiniu, nors tokių mokėjimų atveju joks turinys nei parduodamas, nei perkamas.

Investicijos Gruzijoje. Gruzijos vyriausybė ir populiariausio stabilios vertės žetono, tether (USDT), išleidėja „Tether“ planuoja bendradarbiauti šioje šalyje vystant blokų grandinės technologijas, lygiarangius (P2P, peer-to-peer) mokėjimus.

Nusikaltimai. „TRM Labs“ skaičiuoja, kad nusikalstamų kripto schemų vykdytojai pernai prisigrobė mažiausiai 7,8 mlrd. JAV dolerių, 1,5 mlrd. JAV dolerių išleista nelegaliose internetinėse prekyvietėse, o 3,7 mlrd. JAV dolerių vertės žetonų pavogta programišių. Tačiau tokiose veiklose naudojamo BTC dalis nuo 2016 m. sumažėjo kelis kartus ir pernai siekė 19%.

„Binance“ apsigalvojo. Didžiausia, bet gerokai sumažėjusi kripto keitykla „Binance“ nusprendė vėl į šią platformą sugrąžinti privatumą saugiančias kriptovaliutas, tokias kaip monero (XMR). Anot „Binance“, jie atsižvelgė į klientų atsiliepimus ir iš naujo įvertino, kaip klasifikuoti tokius žetonus, kad tai neprieštarautų ES reguliavimui.

Baimė Rusijoje. Praėjusį savaitgalį Rusijoje buvusio karinio maišto metu rusai suskubo rūpintis pinigais, kol bankai vėl jų neuždarė - tuomet buvo padidėjusi grynųjų paklausa, patrigubėjo prekyba stabilios vertės žetonu tether , BTC apyvartos irgi šiek tiek išaugo, bet žymiai mažiau nei tether.

Griežtėjanti ES. ES top institucijos susitarė dėl naujų kapitalo reikalavimų bankams, norintiems laikyti BTC ir/ar kripto turto. Konkretūs skaičiai kol kas nepaskelbti, bet iš ankstesnių pranešimų buvo galima spręsti, kad nauja tvarka gerokai apsunkins bankams galimybes laikyti tokio turto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas