Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bitkoinų banginiai: tūkstančiui asmenų priklauso net 40 proc. kriptovaliutos

Keli didieji bitkoinų investuotojai yra pajėgūs sudrebinti visą rinką, perspėja bloomberg.com.
Bitkoinai
Bitkoinai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Lapkričio 12-ąją kažkoks asmuo į internetinę keityklą pervedė 25 tūkst. bitkoinų, kurie tuo metu buvo verti maždaug 159 mln. JAV dolerių. Ši naujiena akimirksniu pradėta aptarinėti internetiniuose forumuose – eiliniai bitkoinų prekeiviai ėmė svarstyti ar tai reiškia, kad savininkas ketina parduoti tokį skaitmeninės valiutos kiekį.

Didelių bitkoinų kiekių savininkai dažnai vadinami banginiais. Ir jie tampa tikru kitų investuotojų galvos skausmu. Banginiai gali staigiai nusmukdyti bitkoinų kainą, net jeigu parduotų tik dalį savo turimos kriptovaliutos. O tokios pardavimo operacijos dabar, kai nuo metų pradžios bitkoinai pabrango beveik dvylika kartų, yra labai tikėtinos.

Apie 40 proc. bitkoinų priklauso maždaug tūkstančiui asmenų. Kai kainos tiek išaugo, kiekvienas iš jų gali panorėti parduoti, tarkime, po pusę savo turimo skaitmeninio turto, sako finansų rinkų specialistas Aaronas Brownas. Be to, banginiai gali koordinuoti savo veiksmus. Daugelis didžiųjų bitkoinų savininkų pažįsta vienas kitą ir yra susieti bitkoinų dar nuo tų laikų, kai iš šios skaitmeninės valiutos buvo šaipomasi ir į ją nebuvo žiūrima rimtai. Dabar jie gali susivienyti ir imtis veiksmų vienaip ar kitaip paveikti rinką.

„Manau, kad egzistuoja keli šimtai vaikinų, – tvirtina vykdantysis „Multicoin Capital“ partneris Kyle'as Samani. – Jie tikriausiai gali paskambinti vieni kitiems ir tikriausiai yra tai jau darę.“

Pasak „Ross & Shulga“ teisininko Gary Rosso, dalijimasis informacija iki tam tikro lygio yra legalus. Kadangi bitkoinai yra tik skaitmeninė valiuta, nėra jokių draudimų grupei asmenų susitarti nupirkti tam tikrą kiekį šios valiutos, kad jos vertė staiga pakiltų, o po to per kelias minutes ją išsigryninti.

Įstatymų leidyba atsilieka nuo kriptovaliutų raidos, tad daugelis taisyklių vis dar yra neapibrėžtos. Sukčiavimu būtų galima laikyti nebent tokius veiksmus, jei prekiautojai ne tik dirbtinai pūstų bitkoinų kainą, bet ir imtų internete skleisti įvairius gandus. Skaitmeninių valiutų keitykla „Bittrex“ neseniai perspėjo savo vartotojus, kad blokuos jų sąskaitas, jeigu jie ims burtis į grupes, siekiančias manipuliuoti kainomis.

Paklaustas, ar didelių bitkoinų piniginių savininkai gali pradėti veikti sutartinai, gerai žinomas vienas iš pirmųjų bitkoinų investuotojų Rogeris Veras atsakė: „Įtariu, kad tai tikėtina, bet žmonės turi turėti teisę su savo pinigais daryti, ką panorėję. Tačiau aš asmeniškai niekada neturėjau laiko tokiems užsiėmimams.“

Pastarojo meto bitkoinų kainos kilimą paaiškinti sunku, nes ši skaitmeninė valiuta neturi įprastos vertės. 2009 metais anonimo įsteigta virtuali valiuta yra skaitmeninė mokėjimo priemonė, transakcijų patvirtinimui naudojanti kriptografiją. Karščiausi bitkoinų šalininkai tvirtina, kad ši kriptovaliuta gali pakeisti bankus ir tradicinius pinigus, tačiau iš esmės ji verta tik tiek, kiek ja pasitiki vartotojai, o jų nuotaikos gali stipriai pasikeisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas