Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Bloomberg“: Rusiją tarptautinis nemokumas gali ištikti artimiausią mėnesį

Rusija balandį dėl tarptautinių sankcijų, įvestų ir plečiamų dėl jos nepagrįstos ir brutalios karinės agresijos prieš Ukrainą, gali tapti nepajėgi vykdyti įsipareigojimus tarptautiniams skolintojams, tvirtina agentūra „Bloomberg“, remdamasi vieno didžiausių JAV banko „Morgan Stanley“ ekspertų vertinimais.
Rusija
Rusija / 123RF.com nuotr.

Anot jų, Rusijos tarptautinis bankrotas gali įvykti balandžio viduryje, kai baigsis 30 dienų lengvatinis laikotarpis jos atsiskaitymams su investuotojais, įsigijusiais jos išplatintų tarptautinių JAV doleriais nominuotų skolos vertybinių popierių – dviejų jų emisijų, kurių apyvartos turėtų baigtis 2023 ir 2043 metais.

„Morgan Stanley & Co“ teigimu, rašo „Bloomberg“, tikimybė, kad Rusija apmokės savo užsienio skolą, mažėja, kadangi smunka obligacijų kainos, šaliai gresia recesija, o po invazijos į Ukrainą kaupiasi įvairūs mokėjimo apribojimai.

„Manome, kad įsipareigojimų neįvykdymas yra labiausiai tikėtinas scenarijus, – pirmadienį savo pranešime rašė Simonas Waeveiris, vienas iš bendrovės vadovų. – Įsipareigojimų nevykdymo atveju mažai tikėtina, kad tai būtų panašu į įprastą, o tinkamiausias palyginimas būtų su Venesuela.“

Anot jo, įsipareigojimų nevykdymas gali įvykti jau balandžio 15 d.

Analitikų teigimu, Rusija panaši į Venesuelą, kadangi irgi turi daug naftos išteklių, kuriuos panaudoti galės tik po to, kai bus panaikintos sankcijos jiems. Be to, teigia analitikai, valstybei neišgalinti vykdyti savo finansinius įsipareigojimus dėl obligacijų ir priėmus teismo sprendimą, auga galimybės, kad kreditoriai gaus prieigą naudotis visu Rusijos turtu, kuris šiuo metu yra įšaldytas už jos ribų, taip pat ir užsienio valiutos atsargomis.

„Morgan Stanley“ duomenimis, nėra iki galo aišku, kad JAV bankai galės priimti Rusijos finansų ministerijos mokėjimus kuponais.

Vakarų šalys taiko vis griežtesnes sankcijas Rusijai po to, kai jos kariuomenė vasario 24 dieną įsiveržė į Ukrainą, kur vyksta kruvinas karas. Todėl didelės pasaulinės kompanijos išeina iš Rusijos rinkos, nutraukia gamybą ir prekyba šioje šalyje.

Šios savaitės pradžioje visos trys pagrindinės tarptautinės kredito reitingų agentūros – „Fitch Ratings“, „Moody's Investors Service“ ir „S&P Global Ratings“ – apkarpė Rusijos skolinių įsipareigojimų patikimumo įverčius iki „šlamšto“ statuso, pažymėdamos, jog naujos tarptautinės sankcijos prieš Rusiją jos galimybes naudotis sukauptomis tvirtos valiutos atsargomis sumažino perpus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas