Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Britų premjeras: Kinijos investicijų su šakėmis nevarysime

Jungtinė Karalystė „nevarys su šakėmis“ Kinijos investicijų, nors santykiai tarp Londono ir Pekino yra įtempti, pareiškė britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas interviu, paskelbtame prieš antradienį vykstančią tarptautinę finansavimo konferenciją.
Borisas Johnsonas
Borisas Johnsonas / „Scanpix“/AP nuotr.

Šalių santykiai pašlijo dėl kritikos Pekinui už jo elgesį su musulmonų uigūrų mažuma ir politines represijas Honkonge – buvusioje britų kolonijoje.

Visgi B.Johnsonas pabrėžė, kad Britanija nebus „naivi“ dėl Kinijos prieigos prie ypatingos svarbos nacionalinės infrastruktūros, tokios kaip atominės elektrinės ir itin spartaus 5G ryšio tinklai.

Britanija, kurioje ateinantį mėnesį vyks svarbi Jungtinių Tautų klimato kaitos konferencija COP26, paskelbė apie 9,7 mlrd. svarų (11,4 mlrd. eurų) užsienio investicijas žaliosios ekonomikos augimui skatinti.

„Neketinu sakyti jums, kad JK vyriausybė su šakėmis varys visas iniciatyvas iš Kinijos“, – sakė B.Johnsonas interviu „Bloomberg“, paskelbtame pirmadienį vėlai vakare.

„Kinija yra didžiulė mūsų ekonominio gyvenimo dalis ir bus ja ilgą laiką – visą mūsų gyvenimą“, – kalbėjo premjeras.

„Tačiau tai nereiškia, kad turėtume būti naivūs, kai kalbama apie mūsų ypatingos svarbos nacionalinę infrastruktūrą. Jūs minite branduolinę energetiką, minite 5G technologijas – visa tai bet kuriai vyriausybei kelia pagrįstą susirūpinimą“, – sakė jis.

B.Johnsonas pridūrė, kad JK toliau laikysis „atsargaus“ požiūrio į Kiniją, kurią vyriausybė apibūdina kaip „sisteminę konkurentę“ ir tuo pat metu – vieną pagrindinių veikėjų sprendžiant tarptautines problemas, tokias kaip klimato kaita.

„Turime būti atsargūs dėl mūsų ypatingos svarbos nacionalinės infrastruktūros ar FDI (tiesioginių užsienio investicijų) iš Kinijos... Dėl to priėmėme tam tikrus dabar mūsų turimus teisės aktus“, – kalbėjo vyriausybės vadovas.

Jis tvirtino, kad šalių prekybiniai ryšiai toliau augs, nepaisant įtampos dėl prieštaringai vertinamo JK gynybos pakto AUKUS su Australija ir Jungtinėmis Valstijomis, daugelio laikomo atsaku į augančią Kinijos įtaką Indijos ir Ramiojo vandenynų regione.

„Aš ne sinofobas, anaiptol. Kinija didi šalis, didi civilizacija“, – sakė B.Johnsonas.

„Nepaisant visų sunkumų, visų sudėtingų diskusijų dėl Dalai Lamos, Honkongo ar uigūrų, per kurias mes toliau laikysimės savo pozicijos, prekyba su Kinija toliau augs“, – kalbėjo jis.

Be uigūrų ir Honkongo klausimų, įtampą Londono ir Pekino santykiuose kursto kaltinimai dėl šnipinėjimo ir kibernetinių atakų.

Pernai Londonas taip pat smarkiai supykdė Pekiną, kai uždraudė kinų telekomunikacijų milžinei „Huawei“ dalyvauti diegiant Britanijoje itin spartaus 5G plačiajuosčio ryšio tinklą, Vašingtonui išsakius susirūpinimą dėl Pekino šnipinėjimo. Pati bendrovė griežtai neigia visus jos atžvilgiu keliamus kaltinimus, pabrėždama įsipareigojimą laikytis visų susijusių įstatymų savo veikloje.

JK, kaip pranešama, artėja prie susitarimo su Prancūzijos energetikos milžine EDF, kuriuo bus siekiama išstumti Kinijos valstybinę atominės energetikos bendrovę CGN iš atominės elektrinės „Sizewell C“ statybos rytų Anglijoje projekto.

Tuo metu CGN kartu su EDF dalyvauja statant naują atominę elektrinę pietvakarių Anglijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas