Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Buhalteriai negali apskaičiuoti tikslių atlyginimų, o „Sodra“ mato išeitį

Įmonių buhalteriams pirmasis šių metų mėnuo tapo išbandymu – išmokant atlyginimus nėra aišku, kokį mokesčių tarifą taikyti kiekvienam atskiram darbuotojui. Mat iki pat mėnesio pabaigos nebuvo tikslių duomenų. Dar daugiau painiavos įnešė sprendimai dėl pensijų – jei darbuotojas keičia pensijų kaupimo sutartis, jų algos gali pasikeisti netgi po išmokėjimo. „Sodra“ paaiškina, kad problemų kyla, kai atlyginimai išmokami už tą patį mėnesį, bet jei jie mokami pasibaigus mėnesiui – jokių neaiškumų.
Buhalterė
Buhalterė / 123RF.com nuotr.

Gyventojų pasirinkimai dėl pensijų fondų sujaukė buhalterių darbotvarkę. Jie skundžiasi, kad neturi tikslių duomenų, kokį konkretų tarifą pritaikyti atskiram darbuotojui – duomenys vis keičiasi, jei darbuotojai priima sprendimus dėl pensijų fondų.

„Skambinau į „Sodrą“ patikslinti, kada bus galima skaičiuoti algas. Patys nieko nežino: SAM forma turėtų būti penktadienį, bet neaišku, ar bus. 47-oje suvestinėje duomenys netikslūs, dar tvarkomi, ir teisinga informacija bus vasario 6–7 d. Jeigu ištrauksiu informaciją ir paskaičiuosiu penktadienį, o paskui pasikeis, tai reikės tikslinti duomenis, nes atmes SAM pranešimą.

Prieš savaitę skambinau, sakė, kad vasario 2 d. galima skaičiuoti ir tikslinti nereikės. Raštiškai niekur jų puslapyje informacijos nėra. Skambinau tris kartus ir gavau skirtingą informaciją. Pasakė skaičiuoti algas vasario 15 d., tada jau bus aišku. O kad 50 įmonių ir kad žmonės jau dabar algų laukia – niekam neįdomu“, – buhalterius jungiančioje grupėje socialiniame tinkle „Facebook“ skundžiasi viena buhalterė.

Tačiau tą patį 15min patvirtino ir kitos buhalterės – neįmanoma apskaičiuoti tikslių atlyginimų, kai neaišku, kokius tarifus taikyti.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Grynieji eurai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Grynieji eurai

„Skaičiuoju sau algas, džiaugiuosi, kad „Rivilė“ (apskaitos programa – 15min) pasiruošė neblogai, ir darbo ne tiek daug, kiek galvojau. O čia pasirodo, kad „Sodra“ su kaupiančiais nesusitvarko ir kad gali tekti perskaičiuoti, ar tai tiesa? (…) Buhalterė skambino į „Sodrą“ ir jai pati „Sodra“ pasakė, kad kaupiančiųjų 47 suvestinėj duomenys netikslūs“, – skundžiasi buhalterė Julija.

„Sodra“ ramina, kad penktadienį jau buvo tikslūs duomenys.

Mistinė 47-oji forma buhalteriams nurodo, kokį pensijų kaupimo tarifą taikyti dirbantiesiems: 0 proc., 1,8 proc. ar 3 proc. Bėda kilo dėl to, kad jau po atlyginimo išmokėjimo, jei tą patį mėnesį darbuotojas pakeitė pensijų sutartį ar ją nutraukė, gali tekti perskaičiuoti atlyginimą kitais tarifais – kitu atveju nepatvirtins „Sodra“.

Pavyzdžiui, jei darbuotojas buvo atleistas ar gavo atostoginius sausio 10 d. ir kaupė pensijų fonde, jo 3 proc. atlyginimo turėjo būti pervesti į pensijų fondą. Tačiau jei darbuotojas nutraukė pensijų kaupimo sutartį sausio 20 d., buhalteriams tenka „atgaline data“ perskaičiuoti tokio darbuotojo atostoginius, o finansinėje atskaitomybėje atsiranda klaidos.

Dalis įmonių atlyginimus už sausį išmokėjo sausio 31 d., tad jei tądien darbuotojai ką nors keitė, teks atlikti perskaičiavimus.

„Facebook“ užvirusioje diskusijoje buhalteriai tikina, kad moka atlyginimus pagal tuos duomenis, kurie yra šiuo metu, o jei teks, duomenis taisys.

Sodra“: algą reikia skaičiuoti pasibaigus mėnesiui

„Sodra“ 15min atsiuntė komentarą, kuriame teigiama, kad kiekvieno gyventojo socialinio draudimo įmokų tarifą lemia ir jo pasirinkimas dalyvauti 2 pakopos pensijų kaupimo sistemoje – dėl to pasikeičia ir tarifai. Ir kol mėnuo nesibaigia, tol tarifai gali keistis.

Tačiau šiuo metu, anot „Sodros“, visi teikiami duomenys yra teisingi – pasibaigus mėnesiui jie nėra keičiami, pokyčiai gali būti tik jei ką nors keičia darbdaviai.

Tai, kad tarifai ir atlyginimas pasikeičia „po fakto“, anot „Sodros“, būdavo ir anksčiau, tačiau tai pavienės situacijos, šiuo metu tokių gali būti daugiau dėl pasikeitusios pensijų sistemos.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Sodra
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Sodra

„Įmokų tarifas keičiasi gyventojui pateikus pensijų kaupimo bendrovei prašymą nutraukti kaupimą, sustabdyti pensijų kaupimo įmokų pervedimą, padidinti kaupimo tarifą nuo 1,8 proc. iki 3 proc., sudarius naują kaupimo sutartį, atnaujinus įmokų pervedimą, sudarius išmokos sutartis“, – pripažįsta „Sodra“.

Visais atvejais duomenis apie išmokėtus atlyginimus darbdaviai „Sodrai“ gali pateikti ne anksčiau nei pasibaigus mėnesiui, kada jie jau yra galutiniai. Jeigu darbdaviams pildant specialią formą duomenys netikslūs, „Sodra“ formos nepriima ir nurodo, kurio konkrečiai apdraustojo duomenys netikslūs. „Nuo šiol yra galimybė teikti dalinius SAM pranešimus už dalį darbuotojų. Bet kuriuo SAM pranešimas gali būti pateiktas tik pasibaigus mėnesiui, kai duomenys 47 formoje už praėjusį mėnesį yra galutiniai.

Jeigu atlikti išmokėjimai anksčiau nei pateikta galutinė SAM forma, draudėjas turi teisę koreguoti darbo užmokestį. Tai nėra nauja situacija, jų visuomet būdavo anksčiau, ir tai yra normali bei įprasta darbo užmokesčio koregavimo procedūra“, – vertina „Sodra“.

Aiškinama, kad jei darbuotojas išėjo atostogų mėnesio viduryje ir jam buvo išmokėti atostoginiai, jis gali ne tik nutraukti pensijų kaupimą, bet, pvz., susirgti. Tokiu atveju jam paskaičiuotos išmokos taip pat gali pasikeisti.

„Analogiškai, jeigu žmogui atlyginimas išmokamas iki mėnesio pabaigos, o paskutinę mėnesio dieną asmuo padaro pravaikštą ar pasiima dieną neapmokamų atostogų – tokiu atveju darbo užmokestis taip pat būna koreguojamas. Pensijų kaupimo tarifo pasikeitimas – tik viena iš tokių situacijų“, – ramina „Sodra“.

Jei darbuotojas buvo atleistas viduryje mėnesio, o po to jis nutraukė pensijų kaupimą, tą mėnesį jo sumokėtos įmokos pateks kaip papildoma „Sodros“ įmoka.

Tačiau jei darbuotojas nutraukė pensijų kaupimą sausį, prieš tai darbovietėje gavęs atlyginimą už tą patį mėnesį, „jam įprasta tvarka pakoreguojamas ir kompensuojamas darbo užmokestis, nes pensijų kaupimo įmokos „Sodrai“ nepervedamos“, aiškina „Sodra“.

„Sodra“ pripažįsta, šiuo metu vertina painiavos įnešusią problemą, o jei bus nuspręsta ką nors keisti, apie tai darbdavius informuos.

Nustebino, kad jau reikia mokėti įmokų į pensijų fondus

Buhalteriams staigmena ir tai, kad pensijų fondų dalyviams, kurie buvo neaktyvūs ir papildomomis įmokomis neprisidėjo (2+0+0 proc. modelis), jau nuo sausio reikia mokėti 1,8 proc. atlyginimo siekiančias įmokas į pensijų fondus.

„Juk tai reiškia iškart 1,8 proc. mažesnį atlyginimą, o galvojome, kad ši įmoka bus taikoma nuo liepos“, – stebisi viena buhalterė.

Tačiau „Sodra“ patikina, kad visuomenė buvo nuolat ir visomis formomis informuojama, o buhalteriams rengtos dešimtys seminarų.

„Kadangi nuo 2019 metų pradžios 1,55 proc. sumažėjo mokesčiai ir pasikeitė NPD taikymas, daugelio žmonių, uždirbančių mažiau nei maždaug 2 VDU, darbo užmokestis „į rankas“, pradėjus mokėti pensijų kaupimo įmokas, nesumažėja, palyginti su 2018 m darbo užmokesčiu. Palyginti, jeigu žmogus nedalyvautų kaupime, jo darbo užmokestis būtų dar 1,8 proc. didesnis“, – teigiama „Sodros“ komentare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas