Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bus vertinami natūralių pievų, ganyklų, pelkių ir šaltinynų žemėlapiai

Aplinkos ministerija ir Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba (LŽŪKT) vertins Valstybinė saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) pernai parengtus natūralių pievų, ganyklų, pelkių ir šaltinynų žemėlapius. 
Vasariška šiluma pasiekė Vilnių
Vasariška šiluma pasiekė Vilnių / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Aplinkos ministro Simono Gentvilo teigimu, apie žemės sklypuose nustatytas natūralių pievų, ganyklų ar pelkių teritorijas, kuriose taikomos specialios žemės naudojimo sąlygos, laiškais informuoti daugiau nei 99 tūkst. privačios žemės valdytojų.

„Žemės savininkai aktyviai kelia klausimus dėl šių sprendimų pagrįstumo“, – pranešime teigia S. Gentvilas.

Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos ekspertai pateiks išvadas dėl žemėlapiuose nustatytų teritorijų ribų koregavimo, o šių išvadų pagrindu Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba koreguos žemėlapius.

„Nepriklausomas vertinimas ir konsultavimas padės spręsti konfliktines situacijas su žemės savininkais dėl jų valdomoje ar naudojamoje žemėje nustatytų natūralių pievų ir ganyklų, pelkių ir šaltinynų specialiųjų žemės naudojimo sąlygų taikymo“, – pranešime teigia Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos vadovas Saulius Cironka.

Aplinkos ministerija anksčiau teigė, kad 2018–2022 metais kultūrinių, natūralių pievų ir ganyklų bendras plotas sumažėjo beveik 213 tūkst. hektarų ir dabar sudaro apie 5,5 proc. šalies teritorijos.

Tuo metu pelkių plotas išlieka gana stabilus, tačiau jos nyksta dėl atnaujinamų melioracijos ir durpių kasybos projektų, taip pat dėl su klimato kaita susijusių veiksnių. Atvirų pelkių plotai taip pat sparčiai mažėja dėl užžėlimo nendrėmis, krūmais ir medžiais.

Pasak ministerijos, natūralių pievų ir ganyklų atrankos kriterijus atitinkančios teritorijos siekia 75,8 tūkst. hektarų, pelkių – daugiau kaip 110 tūkst. hektarų (ha), o šaltinynų – 517 ha.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas