Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Būsto paskola, padėsianti sutaupyti rekordinių palūkanų laikais

Pastaruoju metu tarpbankinių palūkanų normai EURIBOR šovus į neregėtas aukštumas, būsto paskolos tapo ne kiekvienam įkandamu kąsniu, o jas turintiems žmonėms įmokos pabrango 50 ir daugiau proc. Negana to, šalyje įsisiautėjus infliacijai, nuomos kainos taip pat kilo. Tačiau net ir tokioje situacijoje yra sprendimo variantų. Vienas jų – kredito unijos „Magnus“ teikiamos būsto paskolos susietos su UNIBOR12 indeksu.
Būsto paskola, padėsianti sutaupyti rekordinių palūkanų laikais
Būsto paskola, padėsianti sutaupyti rekordinių palūkanų laikais / „Magnus“ nuotr.

Kodėl pabrango paskolos?

Tačiau pradėkime nuo pradžių. Pirma išsiaiškinkime, kodėl taip smarkiai Lietuvoje, o kartu ir visoje ES, pabrango būsto paskolos.

Dauguma bankų ir kitų kredito įstaigų Lietuvoje būsto paskolas suteikia taikydami kintamą palūkanų normą, kurią sudaro kintama palūkanų dalis (dažniausiai EURIBOR) ir kreditui nustatyta marža, kuri paskaičiuojama kiekvienam klientui individualiai.

Europos Centriniam Bankui kovojant su infliacija ir vis keliant palūkanų normas, tai įtakos turi ir būsto paskolų kainai – birželio pradžioje 6 mėnesių EURIBOR jau siekė 3,7 proc, kai 2022 metų birželį šis indeksas buvo artimas 0 proc.

Čia ir visa paslaptis: EURIBOR kainai nuo 0 pakilus iki 3,7 proc., būsto paskolų įmokų kreivė ženkliai šovė į viršų. Dabar išsiaiškinkime, kas yra UNIBOR12 ir kaip šis indeksas gali padėti sutaupyti ženklias pinigų sumas.

Kas yra UNIBOR12?

UNIBOR12 yra vidinis LCKU indeksas ir yra naudojamas tik LCKU sistemai priklausančių kredito unijų palūkanų normoms nustatyti. Kitaip, tariant, jeigu EURIBOR yra indeksas, nusakantis, kiek bankams kainuotų pasiskolinti vieniems iš kitų, tai UNIBOR12 yra toks pats indeksas, nusakantis skolinimosi kainą tarp LCKU sistemai priklausančių unijų.

Aiškumo dėlei, pateikiame informaciją, kaip atrodo šių dviejų indeksų istoriniai duomenys. Kaip matome, EURIBOR palūkanų norma šiuo metu yra apie 3,7%, kai tuo tarpu UNIBOR siekia apie 2,16%.

LKU.lt nuotr./Palyginimas
LKU.lt nuotr./Palyginimas

Tad kuo paskolos, susietos su UNIBOR12, yra pranašesnės?

Kredito unija Magnus siūlo būsto paskolas su UNIBOR12 indeksu, kuris šiuo metu yra žymiai mažesnis už EURIBOR ir siekia vos 2,16 proc. Labai praprastai skaičiuojant, imdami paskolą, susietą su UNIBOR12 indeksu, iškart sutaupytumėte daugiau nei 1,5 proc. O tai per ilgą laiką yra net labai nemaži pinigai. Tokiu būdu paskola kredito unijoje „Magnus“ teoriškai gali būti netgi pigesnė negu banke.

Imant paskolą, susietą su UNIBOR12 indeksu, klientai turi galimybę skolintis pigiau, įsigyti norimą būstą bei nešvaistyti pinigų nuomai. Kartu tai suteikia galimybę pasinaudoti kiek vėstančia situacija Lietuvos NT sektoriuje bei svajonių būstą įsigyti už patrauklesnę kainą.

Taigi, šiuo metu, kai tarpbankinės palūkanų normos yra aukščiausiame per pastaruosius 10 metų taške ir gali dar augti, nuomos kainos išaugusios dėl infliacijos, būsto paskola, susieta su UNIBOR12 indeksu gali padėti sutaupyti nemažas pinigų sumas.

Sudomino? Užsukite pasikonsultuoti į „Magnus“.

www.magnus.lt

info@magnus.lt

8688 98683

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas