Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvę LRT vadovai išėjo su įspūdingomis kompensacijomis, kurios kone prilygsta metinei algai

„Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija“ (LRT) pernai postus palikusiems buvusiems vadovams išmokėjo kompensacijas, beveik prilygstančias jų uždirbtam atlyginimui per daugiau nei pusę metų – tiek jie dirbo iki pasitraukdami. Naujoji vadovybė peržiūrėjo atlyginimų mokėjimo tvarką, papildė naudų darbuotojams paketą. Šiuo metu LRT dirba tiek darbuotojų, kiek kitose didžiausiose televizijose ir radijuose kartu sudėjus.
Lietuvos radijas ir televizija
Lietuvos radijas ir televizija / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Paviešinta LRT ataskaita atskleidžia, kad išeitinės ar atostogų kompensacijos ir kitos išmokos kai kuriems vadovams pernai beveik prilygo per metus pareigybei išmokamam atlyginimui.

Įspūdingiausia kompensacijų suma išmokėta Administravimo ir veiklos vystymo vadovo pareigybei – 35,2 tūkst. eurų. Palyginimui, atlyginimų suma šiai pareigybei pernai sudarė 39,7 tūkst. eurų, tad vidutinis atlyginimas galėjo siekti 3,3 tūkst. eurų prieš mokesčius, arba 2,6 tūkst. eurų į rankas. Iki vadovybės pokyčių šias pareigas 2018 m. užėmė Asta Nausėdė.

LRT nuotr./Asta Nausėdė
LRT nuotr./Asta Nausėdė

TV naujienų tarnybos vadovo atlyginimui pernai išmokėta 34,1 tūkst. eurų prieš mokesčius – apie 2,8 tūkst. eurų prieš mokesčius, arba 2,1 tūkst. eurų į rankas per mėnesį. Tačiau išmokėtų išeitinių, atostogų kompensacijų ir kitų išmokų suma šiai pareigybei siekė 30,7 tūkst. eurų. LRT skelbė, kad pernai gegužės 15 d. šias pareigas iki tol ėjusį Audrių Matonį pakeitė Inga Larionovaitė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Audrius Matonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Audrius Matonis

Interneto departamento vadovas pernai uždirbo kone tokį patį atlyginimą – 33,9 tūkst. eurų per metus. O išmokėtų kompensacijų suma – 27,5 tūkst. eurų prieš mokesčius. Tokia pareigybė atsirado tik pernai, ją pernai balandžio 17 d. užėmė Ričardas Baltaduonis. Iki pernai sausio portalui vadovavo Mindaugas Raguotis, po jo vyr. redaktorius buvo Vladimiras Laučius.

17,7 tūkst. eurų kompensacijų išmokėta ir LRT komunikacijos ir rinkodaros vadovo pareigybei, joje pernai Renatą Lebedevienę keitė Rūta Putnikienė. 14,7 tūkst. eurų kompensacijų skirta ir Technologijų departamento vadovo pareigybei.

Panašu, kad nuo 2013 m. LRT vadovavęs ir pernai kovą pasitraukęs Audrius Siaurusevičius turėjo tenkintis gerokai mažesne kompensacija nei padalinių vadovai – šios pareigybės kompensacijų suma siekė 9,96 tūkst. eurų prieš mokesčius. LRT generalinio direktoriaus atlyginimas pernai siekė 51,3 tūkst. eurų – vidutiniškai 4,3 tūkst. eurų per mėnesį prieš mokesčius, arba 3,2 tūkst. eurų į rankas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Audrius Siaurusevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Audrius Siaurusevičius

Generalinio direktoriaus pavaduotoju A.Siaurusevičiaus komandoje buvo Rimvydas Paleckis. Šioje pareigybėje išmokėta 11,8 tūkst. eurų kompensacijų. Šios pareigybės atlyginimas vidutiniškai siekė 3,4 eurų, arba 2,6 tūkst. eurų „į rankas“.

LRT veiklos ataskaita/LRT vadovams išmokėti atlyginimai ir kompensacijos
LRT veiklos ataskaita/LRT vadovams išmokėti atlyginimai ir kompensacijos

Pasitraukė šalių susitarimu

LRT Administravimo ir veiklos vystymo departamento vadovas Tomas Rytel pernelyg nedetalizavo, kaip susidarė tokios kompensacijų sumos. Jis aiškina, kad abipusiu šalių susitarimu pasitraukus ankstesniems vadovams buvo išmokėtos išeitinės išmokos, kompensacijos už nepanaudotas atostogas ir pan.

Paprastai didelės kompensacijų sumos gali susidaryti, jei šalių susitarimu atleidžiamam darbuotojui kompensuojamas atlyginimas, kuris priklausytų už darbą per įspėjimo terminą, taip pat už stažą priklausanti kompensacija, ir nepanaudotų atostogų suma, paaiškino buhalterė, paprašiusi likti neįvardyta.

Dar pernai LRT skelbė, kad išeidama senoji LRT administracija nepagrįstai pakėlė algas.

Vadovų atlyginimai atsilieka 2–3 tūkst. eurų

T.Rytel paaiškina, kad naujieji vadovai atliko darbuotojų atlygio analizę, po kurios pareiginis darbo užmokestis peržiūrėtas 178-iems darbuotojams iš 588 – tai 30 proc. viso LRT personalo. Vidutiniškai pareiginis darbo užmokestis pakilo 16 procentų.

„Atlygio analizė parodė, kad lyginant su komercinėmis žiniasklaidos priemonėmis vienuose pareiginiuose lygmenyse LRT darbuotojai daugmaž atitinka rinkos medianą, tačiau kai kuriuose – stipriai atsilieka. Beveik jokiuose pareiginiuose lygmenyse LRT darbuotojai neviršijo rinkos medianos. Lyginant aukščiausių vadovų atlygį, LRT atsilieka 2000–3000 Eur bruto nuo vadovų medianos rinkoje“, – teigia T.Rytel.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos radijas ir televizija
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos radijas ir televizija

LRT Taryboje buvo pristatyta Personalo strategija su nauja atlygio politika.

„LRT pagal kolektyvinę sutartį atnaujino ir papildomų naudų paketą darbuotojams: išmokas gimus vaikui, mirus artimajam, darbuotojui, apmokamą papildomą sveikatos dieną ir kt. Tai pat darbuotojams suteikiamas papildomas sveikatos draudimas. Visa tai padaryta todėl, kad LRT kaip visuomeninis transliuotojas turi užtikrinti kokybišką turinį ir efektyvią veiklą, tad tam reikia geros darbuotojų ir specialistų komandos“, – teigia T.Rytel.

Jis paaiškina, kad per pirmuosius darbo metus LRT vadovų komanda ne tik peržiūrėjo atlyginimus ir papildomų naudų paketą, bet ir suformavo naują administracinę struktūrą, labiau pritaikytą kokybiško turinio kūrimui, atnaujino ir išskaidrino programų konkursų organizavimo procesą, nusistatė tikslus ir rodiklius matuoti rezultatams, pradėjo automatizuoti procesus, efektyviau valdyti kaštus.

LRT atlyginimai mažesni nei didžiųjų televizijų – lenkia darbuotojų skaičiumi

LRT nepateikia detalesnių darbuotojams mokamų atlyginimų duomenų, todėl 15min palygina tik tuos duomenis, kuriuos pateikia „Sodra“.

Gegužės mėnesį vidutinis LRT darbuotojo atlyginimas siekė 1,9 tūkst. eurų prieš mokesčius, o į rankas tai sudarytų apie 1165 Eur. Papildomai 313 asmenų gavo vidutinį 493 eurų prieš mokesčius atlygį už autorines ar kitokias sutartis.

Palyginimui, LNK televizijos darbuotojų vidutinis darbo užmokestis siekė 3,5 tūkst. eurų, „All Media Lithuania“, valdančios TV3 kanalus, darbuotojai uždirbo vidutiniškai 3 tūkst. eurų prieš mokesčius.

Tačiau „Lietuvos ryto televizijoje“ vidutinis atlyginimas darbuotojams tebuvo 968 Eur prieš mokesčius.

Gegužę LRT dirbo panašiai tiek pat darbuotojų, kiek ir kitose didžiausiose televizijose ir radijuose kartu sudėjus. Palyginti atlyginimus ir darbuotojų skaičius galima 15min pateikiamoje lentelėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas