Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
03 12

Buvo pelningi kriptometai? VMI paaiškina, ką reikia žinoti deklaruojant uždarbį iš kriptovaliutų

Daugelio kriptovaliutų vertė per praėjusius metus nuosekliai kilo, tad kai kurie jų turėtojai Lietuvoje gavo progą uždirbti. Iki gegužės 1 d. Lietuvos gyventojai gali deklaruoti savo pajamas – ką reikia žinoti ir ką daryti, jei pajamų šaltiniu buvo ir kriptovaliutos? Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) paaiškina.
bitkoinas
bitkoinas / 123rf.com nuotr.

Nors apie pagrindinių kriptovaliutų vertės padidėjimą daugiau kalbama pastaraisiais mėnesiais, nusipirkus žema kaina iš jų buvo galima neblogai pasipelnyti ir pernai. Pavyzdžiui, populiariausios kriptovaliutos bitkoino kaina per 2023 m. paaugo nuo maždaug 17 iki 40 tūkst. JAV dolerių už vienetą.

Tačiau patyrus finansinę sėkmę, reikėtų nepamiršti, kad nuo panašaus uždarbio dar skaičiuojami mokesčiai.

Susimokėti „pamiršta“ ne vienas. Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad 2022 – 2023 m. vykdydama virtualių valiutų pardavimų sandorių kontrolės veiksmus atliko 57 patikrinimus, nustatyti 46 pajamų nedeklaravimo atvejai.

Papildomai priskaičiuota 2,5 mln. eurų mokėtinų mokesčių. Didžiausia mokestinė bauda – 45 tūkst. eurų.

Kontrolės veiksmų metu nagrinėjami virtualių valiutų pardavimų sandoriai – Lietuvoje ir užsienyje veikiančių virtualių valiutų keityklų išrašai, bankų, elektroninių pinigų įstaigų išrašai. Informacija gaunama tiesiogiai iš mokesčių mokėtojų, taip pat kreipiamasi į bankus, virtualių valiutų keityklas tiesiogiai ir/arba per užsienio šalies mokesčių administratorių, nurodo institucija.

Verta priminti, kad dabartinis deklaravimas vykdomas už 2023 m. mokestinį laikotarpį, tad jei savo turimas kriptovaliutas susigundysite pelningai parduoti dabar ar tai padarėte per pastaruosius 2024 m. mėnesius, uždarbio deklaravimas nusikels į kitus metus.

Tad kaip teisingai deklaruoti uždarbį iš kriptovaliutų, kad galva būtų rami, o piniginė – nepaliesta baudų? Komentuoja VMI Teisės departamento vadovė Rasa Virvilienė.

Vienkartiniai kriptovaliutų sandoriai

Kaip teisingai deklaruoti iš kriptovaliutos gautą naudą priklauso nuo to, kokio pobūdžio vykdoma virtualios valiutos pardavimo/pirkimo/pasigaminimo veikla, nurodo R.Virvilienė.

„Pirmiausia reiktų išskirti, kad virtualios valiutos įsigijimas ar pasigaminimas pagal Gyventojų pajamų mokesčio įstatymą (GPMĮ) nėra laikomos gyventojo gautomis pajamomis. Kai asmuo gauna pajamas iš virtualios valiutos vienkartinių sandorių metu – pardavimo ar kitokio perleidimo nuosavybėn, pavyzdžiui, ją išmainęs – jos deklaruojamos ir apmokestinamos kaip kito turto pardavimo ar kitokio perleidimo nuosavybėn pajamos“, – nurodo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas