Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

CBO: JAV valstybės skola ateinančiais finansiniais metais viršys BVP

JAV valstybės skola 2021 finansiniais metais gali pralenkti bendrąjį vidaus produktą (BVP) – pirmą kartą po Antrojo pasaulinio karo.
Jungtinių Valstijų doleriai
Jungtinių Valstijų doleriai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

JAV Kongreso biudžeto valdyba (CBO) apskaičiavo, kad fiskaliniais metais, prasidedančiais spalio mėnesį, valstybės skola bus lygi arba didesnė nei 100 proc. BVP, atsižvelgiant į didžiules biudžeto išlaidas programoms, skirtoms paremti ekonomiką ekonomikos pandemijos sukeltos krizės metu.

Tai reiškia, kad JAV stos į vieną gretą su Japonija, Italija ir Graikija, kurių valstybės skolos apimtis yra didesnė nei jų BVP.

Šiais metais, remiantis CBO skaičiavimais, JAV valstybės skola sieks 98 proc. BVP, o šis rodiklis taip pat būtų didžiausias nuo Antrojo pasaulinio karo.

JAV vyriausybės skolinimosi augimas kol kas dar nesukėlė investuotojų nepasitenkinimo ir neturi įtakos Vašingtono galimybėms toliau pritraukti lėšų skolų rinkoje, rašo „The Wall Street Journal“, o JAV iždo vertybinių popierių, paprastai laikomų labai patikima priemone, paklausa išlieka didelė.

Jau 2020 metų antrąjį ketvirtį JAV valstybės skola viršijo BVP dydį, smarkiai padidėjus biudžeto išlaidoms ir sumažėjus mokesčių pajamoms, tačiau tai bus pirmas kartas per daugiau nei 70 metų, kai valstybės skola viršys metinio BVP dydį. Paskutinį kartą tokia situacija buvo užfiksuota 1946 metais, kai šalis kelerius metus finansavo karines operacijas. Tuomet valstybės skola sudarė 106 proc. BVP.

JAV vyriausybė, prilyginusi kovą su koronaviruso pandemija karo padariniams, nuo šių metų kovo skyrė apie 2,7 trln. JAV dolerių vakcinoms kurti ir išbandyti, ligoninėms aprūpinti bei paremti įmones, namų ūkius, valstybines ir regionines institucijas.

Tuo tarpu JAV federalinio biudžeto pajamos balandžio– liepos mėnesiais sumenko 10 proc., palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, dėl smarkiai susitraukusius ekonominės veiklos šalyje, taip pat dėl ​​masinių atleidimų.

JAV valstybės iždo duomenimis, antrojo ketvirčio pabaigoje JAV valstybės skola siekė 20,5 trln. JAV dolerių, palyginti su 17,7 trln. JAV dolerių kovo pabaigoje, o vos per tris mėnesius įsiskolinimas išaugo 16 procentų.

Antrąjį ketvirtį JAV BVP susitraukė 9,5 proc., o valstybės skola padidėjo iki 105,5 proc. BVP, palyginti su 82 proc. BVP pirmąjį ketvirtį.

Ekonomistų teigimu, BVP kritimas antrąjį ketvirtį galėjo būti žymiai didesnis, jei JAV vyriausybė nebūtų ėmusi precedento neturinčių paskatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai