Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 10 /17:53

Čekija tikisi iki sausio išsirinkti mažųjų branduolinių reaktorių statytoją: tarp kandidatų – ir „GE Hitachi“

Čekijos valstybinė energetikos grupė CEZ antradienį pranešė, kad iki metų pabaigos išsirinks partnerį, kuris šalyje įrengs ir eksploatuos iki dešimties mažųjų branduolinių reaktorių.
BNS nuotr.
BNS nuotr.

CEZ renkasi tarp JAV „Westinghouse“, JAV ir Japonijos grupės „GE Hitachi“, Jungtinės Karalystės „Rolls-Royce“, tuo tarpu Prancūzijos EDF iš šio konkurso pasitraukė.

Čekija planuoja iki 2050-ųjų turėti iki 10 mažųjų modulinių reaktorių (SMR).

CEZ, valdanti Temelino ir Dukovanų atomines elektrines šalies pietuose, praėjusiais metais teigė, kad tikisi paleisti pirmąjį SMR Temelino atominėje elektrinėje 2032-aisiais.

SMR yra pažangūs branduoliniai reaktoriai, kurių galia neviršija 300 megavatų, tai yra maždaug trečdalio vidutinio tradicinio branduolinio reaktoriaus galios. Jie palyginti lengvai statomi, todėl yra pigesni už didžiuosius reaktorius.

Temeline ir Dukovanuose gaminama elektra dabar patenkina apie 30 proc. Čekijos, turinčios 10,9 mln. gyventojų, elektros poreikio.

Kita vertus tikimasi, kad ši dalis išaugs iki pusės, nes pereinant prie ekologiškesnių energijos išteklių šalis palaipsniui atsisakys anglimi kūrenamų elektrinių.

Liepos mėnesį CEZ paskelbė, kad pasirinko Pietų Korėjos KHNP statyti Dukovanuose du įprastinius branduolinius blokus, kurie kainuotų 9 mlrd. JAV dolerių. Atitinkamame konkurse KHNP įveikė EDF, o „Westinghouse“ paraiška buvo atmesta dėl trūkumų.

15min primena, kad viena iš svarstomų kandidačių, JAV ir Japonijos kompanija „GE Hitachi“, galėjo būti ir Lietuvoje nutraukto Visagino atominės elektrinės projekto statytojai.

Tiesa, mažieji branduoliniai reaktoriai gerokai skiriasi nuo to, ką planuota statyti Lietuvoje – vienas toks reaktorius turi apie keturis kartus mažiau galios nei Visagino projektas (1350 MW), tačiau įrengimo išlaidos yra gerokai pigesnės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas