Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čekijos centrinis bankas vėl padidino bazines palūkanas infliacijai stabdyti

Čekijos centrinis bankas trečiadienį dar kartą gerokai padidino bazinę palūkanų normą, bandydamas kovoti su sparčiai augančia infliacija.
Čekijos vėliava
Čekijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Čekija Infliacija

Šįkart bazinės palūkanos kilstelėtos 1,25 procentinio punkto iki 7 proc. – tai yra iki aukščiausio lygio nuo 1999-ųjų pradžios. Tai buvo jau devintasis iš eilės palūkanų normos padidinimas nuo praėjusių metų birželio, o pastarąjį kartą jos buvo pakeltos gegužės pradžioje – 0,75 punkto.

„Kainų stabilumo atkūrimas trumpalaikėje perspektyvoje yra absoliutus Čekijos nacionalinio banko prioritetas ir būtina ilgalaikės Čekijos ekonomikos gerovės sąlyga“, – pareiškė kadenciją baigiantis banko vadovas Jiris Rusnokas.

Nuo liepos jį šiame poste pakeis Alesis Michlas, banko valdybos narys nuo 2018-ųjų, kuris priešinosi ankstesniam palūkanų normų didinimui.

Čekijos prezidentui Milošui Zemanui gegužės 11-ąją paskelbus apie A.Michlo paskyrimą, Čekijos valiuta – krona – nusilpo, o tai paskatino centrinį banką įsikišti.

Metų infliacija Čekijoje, veikiama ne tik aukštų energijos ir maisto kainų, bet ir tokių veiksnių kaip žemas nedarbo lygis, gegužę šoktelėjo iki 16 proc. – aukščiausiai nuo 1993 metų gruodžio.

Naujausias Čekijos banko sprendimas priimtas netrukus po to, kai JAV Federaliniai Rezervai pritarė reikšmingiausiam per daugiau kaip du dešimtmečius bazinių palūkanų padidinimui, o jo įkandin Anglijos bankas pagrindinę palūkanų normą pakėlė aukščiausiai per pastaruosius 13 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento