Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

D.Krinickas: LSMU pasiūlytas ir sprendimas dėl nuostolių perdavus žemę „Rheinmetall“

Lietuvos sveikatos mokslų universitetui (LSMU) yra pasiūlytas sprendimas ir dėl galimų nuostolių, kurie būtų patirti perdavus pagal panaudos sutartį valdomą valstybinės žemės sklypą Radviliškio rajone Vokietijos gynybos pramonės koncerno „Rheinmetall“ amunicijos gamyklos statybai, sako už derybas su universitetu atsakingas premjerės patarėjas.
Baisogala ir jos apylinkės, kur planuojama statyti „Rheinmetall“ gamyklą
Baisogala ir jos apylinkės, kur planuojama statyti „Rheinmetall“ gamyklą / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Nuostolių klausimą tikrai aptarėme su universitetu, suradome būdą, esame jį pateikę universitetui kaip galima išspręsti šitą klausimą, ir mes tikimės, kad universitetui tas variantas, kuris yra pateiktas, tinka“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė Dalius Krinickas, paklaustas, ar LSMU mainais už perduotą sklypą gali tikėtis kompensacijos.

„(Mainais – BNS) pasiūlyti sklypai geresni, o nuostolių klausimas yra aptartas, ir jis yra pateiktas tarybai svarstyti“, – kalbėjo premjerės patarėjas.

LSMU taryba ketvirtadienį neeiliniame posėdyje svarstys, ar perleisti savo valdomą 340 hektarų ploto netoli Baisogalos esantį valstybinės žemės sklypą „Rheinmetall“ amunicijos gamyklos statybai. Baisogaloje veikia LSMU padalinys Gyvulininkystės institutas.

Birželio pradžioje užregistruoti Vyriausybės kanceliarijos dokumentai rodo, kad mainais už sklypą aukštajai mokyklai svarstoma perduoti šešis 352,1 hektaro ploto netoli Šeduvos ir Baisogalos esančius atskirus žemės sklypus.

Ekonomikos ir inovacijų viceministrė Erika Kuročkina teigė, jog iš aukštosios norimas perimti sklypas amunicijos gamyklos statybai tinkamas dėl savo dydžio ir vientisumo.

„Mes ieškojome vientiso sklypo, kadangi kelių sklypų sujungimas, apjungimas, o jeigu dar tie sklypai yra privatūs, procesai yra itin ilgi. Šiuo atveju buvo rasta teritorija, kuri yra vientisa, o mes išvengtume įvairių sklypo formavimo ir sujungimo aspektų“, – LRT radijui sakė E.Kuročkina.

Jos teigimu, LSMU tarybai nusprendus neatsisakyti valdomo sklypo, ministerija turi parengusi atsarginius variantus, o investicijų skatinimo agentūra „Investuok Lietuvoje“ yra įsivertinusi kitas gamyklos statybai galimas teritorijas.

Tačiau, pasak E.Kuročkinos, pasirinkus kitas teritorijas tektų išpirkti privačius žemės sklypus: „Todėl vis dėlto tikimės, kad planas A įvyks ir nereikės galvoti apie kitas alternatyvas“.

Praėjusią savaitę investicijų sutartį su „Rheinmetall“ pasirašiusi ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė BNS teigė, jog su LSMU nesusitarus dėl sklypo perleidimo, Vyriausybė turėtų „įvairių būdų, kaip tą spręsti“.

Anot ministrės, su universitetu vyksta derybos ne tik dėl sklypų, bet ir dėl finansinės kompensacijos.

Baisogaloje veikia LSMU padalinys Gyvulininkystės institutas.

Vokietijos karinės pramonės milžinė „Rheinmetall“ į 155 mm artilerijos amunicijos gamyklą Lietuvoje ketina investuoti daugiau nei 180 mln. eurų, joje turėtų būti sukurta bent 150 naujų darbo vietų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius