Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas grasina ES muitais, jeigu Briuselis atsisakys derybų dėl prekybos

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pagrasino imtis griežtų ekonominių priemonių prieš Europos Sąjungą (ES), jeigu Briuselis nepradės derybų dėl prekybos.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

„Jie nori su mumis derėtis, o jeigu galiausiai jie to nepanorės, mes imsimės priemonių, kurios bus griežtos ekonominiu požiūriu“, – pareiškė jis žurnalistams Baltuosiuose rūmuose.

„Įvesime muitus daugeliui produktų, kuriuos jie tiekia“, – pridūrė jis.

Pasak D.Trumpo, ES ištisus dešimtmečius „labai nesąžiningai su mumis elgėsi“ prekybos srityje. Jis priminė, kad Briuselis derybose su Vašingtonu ilgą laiką nenorėjo kelti prekybos klausimų.

Dabar gi, JAV prezidento nuomone, derybos „greičiausiai bus sėkmingos“.

„Jie [ES atstovai] derasi, jie nori suprasti, ką gali gauti. Priešingu atveju [jeigu ES atsisakys derybų], padarysime ką nors, kas bus naudinga Jungtinėms Valstijoms“, – pabrėžė jis.

Europos Parlamentas ketvirtadienį nepritarė pasiūlymui pradėti Europos Sąjungos (ES) derybas su Jungtinėmis Valstijomis dėl prekybos, sudavęs netikėtą smūgį Briuselio pastangoms išvengti prekybos karo su Vašingtonu.

D.Trumpas yra pagrasinęs įvesti muitus importuojamiems automobiliams, o tai ypač skaudžiai smogtų Vokietijos automobilių gamintojams.

Pagal pernai liepą paskelbtas paliaubas – o Europos Komisijos pirmininkas Jeanas Claude‘as Junckeris ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas tuomet sutarė neįvesti jokių naujų muitų ir nedidinti jau taikomųjų, kol vyks derybos dėl prekybos – šalys visų pirma turėtų siekti riboto prekybos susitarimo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jeanas-Claude'as Junckeris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jeanas-Claude'as Junckeris

ES derybų įgaliojimų klausimu Europos Parlamentas turi tik patariamąjį balsą, tačiau būtent jis tars galutinį žodį, kai bus pasiektas susitarimas.

Kliūtis deryboms Parlamente iškilo tuo metu, kai transatlantinėse diskusijose dėl susitarimo apmatų jau kilo didelių nesutarimų, nes Jungtinės Valstijos reikalauja į susitarimą įtraukti ir žemės ūkio klausimą, o Europos Sąjunga šią idėją atmeta.

Tačiau įtakingoji Vokietija trokšta susitarimo, kad įsiteiktų D.Trumpui ir išvengtų automobilių importo muitų, kurie pakenktų milžiniškam šalies eksportui ir kurių įvedimo perspektyvą kanclerė Angela Merkel yra pavadinusi „bauginančia“.

Tuo tarpu Prancūzija vilkina laiką, nes baiminasi, kad pradėtos derybos su D.Trumpu dėl prekybos galėtų dar labiau supykdyti vidaus opoziciją tuo metu, kai iki Europos Parlamento rinkimų, kurie įvyks gegužės 22–26 dienomis, yra likę vos keli mėnesiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas