Sąrašo „World's 50 Best Restaurants“ paskelbimo ceremoniją šiais metais planuota surengti Maskvoje, bet ji buvo perkelta į Londoną dėl vasario gale Rusijos pradėtos invazijos į Ukrainą. Į geriausių pasaulio restoranų 50-uką nebuvo pasiūlyta nė vieno Rusijos restorano.
Kopenhagoje įsikūrusiam „Geranium“ vadovauja šefas Rasmusas Kofoedas. Danijos restoranas sąrašo viršuje puikuojasi jau antrus metus iš eilės – pernai ši garbė teko „Noma“.
Peru sostinėje Limoje įsikūręs restoranas „Central“ liko antras prestižiniame geriausiųjų sąraše, kurį 2002 metais pradėjo skelbti specializuotas britų žurnalas „Restaurant“.
Trečia ir ketvirta vietos atiteko ispanų restoranams – „Disfrutar“ Barselonoje ir „Diverxo“ Madride.
Gamtos įkvėptas R.Kofoedo restoranas 2016 metais tapo pirmąja maitinimo įstaiga Danijoje, pelniusia tris „Michelin“ žvaigždutes.
Organizatoriai „geriausia pasaulyje virtuvės vadove“ paskelbė kolumbietę Leonor Espinosą. Jos restoranas „Leo“ sąraše užėmė 48-ąją vietą.
Nors Prancūzija garsėja savo virtuve, tik trys prancūzų restoranai, visi įsikūrę Paryžiuje, pateko į geriausiųjų 50-uką: „Septime“ užėmė 22-ą vietą, „Le Clarence“ – 28-ą, o „Arpege“ – 31-ą.
Sąrašą rengia 1 080 nepriklausomų kulinarijos ekspertų, tarp kurių esama virtuvių vadovų, specializuotų žurnalistų ir restoranų savininkų, besiremiančių savo patirtimi per pastaruosius 18 mėnesių.
Ekspertai padalijami į grupes, atstovaujančias 27 regionams. Kiekvienoje jų būna po 40 balsuotojų, ir kiekvienas jų gali balsuoti už 10 restoranų, įskaitant mažiausiai tris, esančius ne jų regione.
Sąrašas, kurį remia keli prekės ženklai, dažnai sulaukia kritikos, ypač iš Prancūzijos kulinarijos meistrų, kaltinančių organizatorius aplaidumu ir skaidrumo stygiumi.
Prancūzų kritikai, taip pat specialistai iš Japonijos ir Jungtinių Valstijų, 2015 metais įkūrė atskirą sąrašą „La Liste“, reitinguojantį 1 000 restoranų visame pasaulyje.