Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darbo pareigų pažeidimai ir atleidimas: ką būtina žinoti?

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) informuoja, kad atleidimo iš darbo bylose, nagrinėjamose darbo ginčų komisijoje (DGK), darbuotojai dažniausiai nesutinka su atleidimu iš darbo darbdavio iniciatyva dėl darbuotojo kaltės (DK 58 str.), t. y. kai darbuotojas šiurkščiai pažeidžia darbo pareigas arba per paskutinius dvylika mėnesių padaro antrą tokį patį darbo pareigų pažeidimą, rašoma spaudai išplatintame pranešime.
Atleidimas iš darbo
Atleidimas iš darbo / 123rf.com nuotr.

VDI darbo ginčų komisijų darbo organizavimo skyriaus vedėja Irina Janukevičienė informuoja, kad šiuo atveju darbdavys nutraukia darbo sutartį be įspėjimo ir nemoka darbuotojui išeitinės išmokos, tačiau prieš priimdamas sprendimą nutraukti darbo sutartį darbdavys privalo pareikalauti darbuotojo pateikti rašytinį paaiškinimą.

VDI nuotr./Irina Janukevičienė
VDI nuotr./Irina Janukevičienė

„Pagal kasacinio teismo išaiškinimą, pareikalavimo pateikti rašytinį paaiškinimą tikslas – darbdavio disponavimas visapuse informacija apie darbuotojo padarytą darbo pareigų pažeidimą, – pažymi skyriaus vedėja I.Janukevičienė. – Nepareikalavęs darbuotojo rašytinio paaiškinimo darbdavys apriboja savo galimybę išsiaiškinti ir atsižvelgti į visas aplinkybes, reikšmingas sprendimo nutraukti darbo sutartį priėmimui, be to, prisiima neigiamų padarinių riziką, nes darbuotojas, nesutikdamas su atleidimu ir jį ginčydamas, gali nurodyti aplinkybes, pagal kurias negalima būtų konstatuoti, jog jis padarė darbo pareigų pažeidimą.“

Svarbu pabrėžti, kad šis darbdavio reikalavimas gali būti išreiškiamas tiek žodine, tiek rašytine forma, tačiau kilus ginčui dėl šio reikalavimo įgyvendinimo pareiga įrodyti jo faktą tenka darbdaviui.

I.Janukevičienė akcentuoja ir džiaugiasi, kad dažniausiai iš DGK į teismus persikėlusių bylų baigtys sutampa. Paminėtina Lietuvos Aukščiausiojo Teismo 2024-02-27 nutartis civ. b. Nr. e3K-3-12-701/2024, kurioje tiek DGK, tiek visų instancijų teismai ginčą išsprendė iš esmės vienodai – pripažino darbuotojų atleidimus pagal DK 58 str. neteisėtais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito