Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugiau nei pusė tūkstantmečio kartos atstovų tikisi paveldėti pinigų: štai kaip tam pasiruošti

Turtinga tūkstantmečio karta, sukaupusi 68 trilijonų JAV dolerių vertės turtą, pradeda jį perleisti. Tad kaip pasiruošti paveldėjimui?
Grynieji eurai
Grynieji eurai / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Kaip rašo CNBC, naujausi tyrimai rodo, kad daugiau nei pusė tūkstantmečio kartos atstovų, gimusių 1981–1996 m., tikisi gauti palikimą. Daugelis jų greičiausiai nusivils sužinoję, kad palikimo negaus arba gaus ne tiek, kiek tikėjosi. Tačiau jei ketinate pasinaudoti netikėtu palikimu, pravartu tam pasiruošti.

1. Pasikalbėkite apie tai, ko tikėtis

Palikimą paliekantis asmuo gali pranešti arba nepranešti gavėjui, kad paliks jam pinigų ar kito turto. Tačiau šeimos, kuriose vyksta šie pokalbiai, gali sudaryti gavėjui geresnes sąlygas valdyti gautą turtą.

„Kartais galimybės, kurias žmogus gauna, sukelia daugiau sunkumų nei jis manė iš pradžių“, – sako ekspertė Danielle Miura.

Neskaitant galimų mokestinių prievolių, palikimas grynaisiais pinigais gavėjui gali skambėti kaip saldus sandoris. Tačiau verta žinoti, kad tokiu atveju galite tapti sukčių ar net šeimos narių taikiniu, kurie gali norėti jumis pasinaudoti, perspėja D.Miura.

123RF.com nuotr./Dovana grynaisiais
123RF.com nuotr./Dovana grynaisiais

„Pokalbis su turtą gaunančiu asmeniu gali padėti suplanuoti, kaip jį panaudoti, kad žmogus būtų pasirengęs ir žinotų, jog jį gaus“, – sako ekspertė.

2. Kad išvengtumėte nekokių sprendimų, duokite sau laiko apmąstyti

Didelio turto paveldėjimas gali būti jaudinantis dalykas. Tačiau jei jis gaunamas mirus mylimam žmogui, tai gali sukelti sudėtingų emocijų virtinę.

„Daugelis žmonių nesuvokia, kad išgyvendami gedėjimo procesą jie gali priimti nekokius sprendimus“, – sako D.Miura.

Net jei žinote, kad jūsų laukia palikimas, ekspertė rekomenduoja palikimo gavėjams neskubėti ir prieš priimant bet kokius svarbius finansinius sprendimus išnagrinėti situaciją.

Vida Press nuotr./Vienišas vyras
Vida Press nuotr./Vienišas vyras

„Kalbėdama su klientais sakau, kad reikia palaukti porą ar šešis mėnesius. Tiesiog atidėkite turtą į šalį. Laikykite jį bet kurioje norimoje sąskaitoje“, – pataria ji.

Kartu su tikėtinomis emocijomis, susijusiomis su artimo žmogaus mirtimi, palikimo gavėjui emocinį galvosūkį gali sukelti ir jausmai, susiję su pačiais pinigais. Kartais žmonės jaučiasi kalti gavę palikimą, remdamiesi prielaida, kad reikia sunkiai dirbti, kad užsidirbtum pinigų, sako ekspertė.

3. Sutelkite dėmesį į tai, kas jums svarbu

Sprendimas, kaip panaudoti palikimą, priklausys nuo gaunamo turto kiekio ir rūšies. Apskritai, kai klientai ieško patarimo, D.Miura sako pradedanti nuo paprastų dalykų – pirmiausia paklausia, ar žmogus turi atsidėjęs pinigų skubiems atvejams, ar turi skolų su didelėmis palūkanomis, kurias būtų galima padengti.

Toliau Miura siūlo sutelkti dėmesį į tai, kas svarbiausia.

„Kas jums svarbu? Sumokėti už namą, kuriame šiuo metu gyvenate, kaupti pinigus pensijų fonde, o gal išvykti atostogų?“ – sako ekspertė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Taupymas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Taupymas

Ji siūlo dalį palikimo panaudoti kaip dovaną sau, pavyzdžiui, atostogoms ar kitai mėgstamai veiklai, nes juk palikimas kartu yra dovana.

„Net jei tėvai jums sakė: „Nepirk brangaus automobilio, neleisk pinigų sau, būk labai taupus“, jie vis tiek norėtų, kad būtumėte laimingas, ar ne? Skirdami tam tikrą dalį pinigų tam, kas jus džiugina, galėsite kurti prisiminimus ir būti dėkingi už gautus pinigus“, – sako ekspertė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas