Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Daugumos JAV valstijų vis dar nepaliko ekonominės krizės šmėkla

Net ir praėjus šešeriems metams po recesijos JAV pabaigos, daugumai šalies valstijų iki šiol sunkiai sekasi sureguliuoti savo biudžetus dėl vangaus ūkio atsigavimo ir politinių sprendimų. Optimizmo nekelianti dabartinė dalies valstijų ekonomikos situacija verčia nerimauti, kaip jos išgyvens ateityje laukiančius ūkio nuosmukius, rašo naujienų svetainė bloomberg.com.
JAV doleriai
JAV doleriai / „Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr.

Dauguma JAV valstijų karpo savo biudžetus, leidžia anksčiau sukauptus rezervus ir susiduria su deficitu, nepaisant gerėjančios visos šalies ekonomikos būklės ir teigiamų akcijų biržų rodiklių.

Valstijų gaunamos pajamos vis dar nesiekia prieškrizinio lygio, taip pat dėl biudžetų nesubalansavimo galima kaltinti infliaciją ir kitus ekonominius veiksnius.

Aliaskos, Oklahomos ir kitų energijos ištekliais garsėjančių valstijų biudžetai skaudžiai nukentėjo nuo naftos kainų kritimo pasaulio rinkose. 

Aliaskos, Oklahomos ir kitų energijos ištekliais garsėjančių valstijų biudžetai skaudžiai nukentėjo nuo naftos kainų kritimo pasaulio rinkose.

Kanzasas buvo sudaręs pernelyg optimistinį savo biudžetą, tačiau dėl mokesčių mažinimo surinko gerokai mažiau pajamų negu planuota.

Net dažnai prieš mokesčių didinimą pasisakantys respublikonai buvo priversti juos didinti, norėdami, kad jų vadovaujamose valstijose nepristigtų lėšų viešųjų paslaugų finansavimui.

Remiantis reitingų agentūros „Standard & Poors“ išplatinta ataskaita, iš viso 2015 ir 2016 fiskaliniais metais su biudžeto deficitu susidurs 32 valstijos. Fiskaliniai metai daugumoje JAV valstijų baigiasi birželio 30 d.

Dėl prastos valstijų finansinės būklės iškilo grėsmė švietimo, kelių priežiūros ir kitų viešojo sektoriaus paslaugų finansavimui.

Štai kai kurios Kanzaso mokyklos jau dabar užsidaro anksčiau, o pirmadienį Aliaskos gubernatorius Billas Walkeris pagrasino į nemokamas atostogas paleisti apie 15 tūkstančių valstijos viešajame sektoriuje dirbančių žmonių, jeigu nebus išspręstas biudžeto deficitas, pasiekęs net 3 mlrd. dolerių.

Alabamos gubernatorius Robertas Bentley taip pat perspėjo apie tolimesnius biudžeto karpymus ir pranešė apie 15 iš 22 valstijų parkų uždarymą.

Alabamos gubernatorius Robertas Bentley taip pat perspėjo apie tolimesnius biudžeto karpymus ir pranešė apie 15 iš 22 valstijų parkų uždarymą.

Remiantis nevyriausybinės organizacijos „Pew Charitable Trusts“ duomenimis, šiuo metu JAV valstijų turimi rezervai yra vidutiniškai per pusę mažesni negu iki krizės.

Vis dėl to, ne visų valstijų ūkiai buksuoja. Štai Kalifornijos valdžios atstovai gegužės pradžioje pareiškė, kad auganti ekonomika sudarė sąlygas rekordinio 2016 m. biudžeto, sieksiančio 115 mlrd. dolerių, suformavimui.

Arizona, Misūris ir Šiaurės Karolina balandį taip pat surinko daugiau įplaukų iš pagaliau gali tikėtis lėto ekonomikos augimo.

Nepaisant kai kurių išimčių, gyventojų užimtumo ir vartotojų išlaidų didėjimas po pastarosios ekonomikos krizės daugumoje valstijų vis dar yra labai lėtas. Dvylikoje valstijų darbo vietų skaičius iki šiol nepasiekė prieš 2007 m. gruodį siekusio lygio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas