Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dėl „Danske Bank“ veiklos Danijos prokurorai pradėjo tyrimą

Didžiausias Danijos bankas „Danske Bank“ pažadėjo laikytis tyrimo dėl įtariamo rusiškų pinigų plovimo procedūrų. Apie tyrimą, dėl galimų per Estijos padalinį išplautų daugiau nei septynių milijardų eurų, Danijos prokurorai pranešė pirmadienį.
„Danske“ bankas
„Danske Bank“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Po 2017 metais dienraščio „Berlingske“ atlikto žurnalistinio tyrimo apie galimas „Danske Bank“ machinacijas nešvariais pinigais Rytų Europos šalyse, bankas pripažino per silpnai kontroliavęs savo padalinį Estijoje ir pradėjo vidaus tyrimą.

Rugpjūčio pradžioje teisėsaugos tyrimą pradėjo Danijos „Rimtų ekonominių nusikaltimų agentūros“ prokurorai. „Danske Bank“ pažadėjo laikytis visų procedūrų.

„Mūsų visuomenei kyla rimta grėsmė, kai nusikaltėlių išplauti pinigai patenka į įprastą ekonomiką. Štai kodėl labai svarbu išsiaiškinti, ar yra pagrindo baudžiamajai atsakomybei. Tam ir pradedame tyrimą – norėdami išsiaiškinti, ar yra pagrindo bylai. Svarbu pridurti, kad procesas gali nuvesti prie didelių baudų, nes pinigų plovimas pelningas, todėl ir baudos turi būti gerokai didesnės už pelną. Konkrečių sumų čia neminėsiu, bet pabrėšiu, kad svarbu, jog bauda būtų gerokai didesnė nei pelnas“, – teigia Danijos generalinis prokuroras Mortenas Jacobsenas.

50 milijardų kronų – tai apie septynis milijardus eurų – būtent tiek nešvarių pinigų tyrėjai įtaria pratekėjus pro painius finansinius labirintus Moldovoje, Ukrainoje, Latvijoje, Lietuvoje, kurie galiausiai vedė į „Danske Bank“ padalinį Estijoje.

Pačios Estijos generalinė prokuratūra prieš kelias savaites irgi paskelbė pradėjusi tirti „Danske bank“. Tyrimas pradėtas remiantis skundu, kurį įteikė tarptautinio investicijų fondo „Hermitage“ generalinis direktorius Billas Brawderis.

„Informacija aiškiai rodo konkrečius veikiančius asmenis „Danske Bank“ padalinyje Estijoje. Jie prižiūrėjo fiktyvias sąskaitas, naudotas pinigams plauti. Per Estijos „Danske Bank“ padalinį plūdę pinigai aiškiai gali būti vadinami kraujo pinigais. Šių pinigų atskleidimas lėmė Sergejaus Magnickio nužudymą“, – tvirtina B.Browderis.

B.Browderį analitikai dažnai vadina pagrindiniu Kremliaus priešu. O ir pats prezidentas Vladimiras Putinas per susitikimą Helsinkyje prašė Donaldo Trumpo leisti B.Browderį apklausti neva dėl finansinių nusikaltimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus