Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Desperacijos lygis Venesueloje – prezidentas rado „ekonomikos Jėzų Kristų“

Venesuelos ekonomikai beviltiškai grimztant į dugną, šalies prezidentas Nicolasas Maduro kreipiasi pagalbos į profesorių marksistą iš Ispanijos Alfredo Serrano, kurį prezidentas vadina „ekonomikos Jėzumi Kristumi“, rašo „Business Insider“.
Nicolas Maduro
Nicolas Maduro / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ekonomistui yra 40 metų, dėl ilgų jo plaukų ir barzdos prezidentas palygino jį su Kristumi. Valdančiosios partijos nariai tikina, kad A.Serrano suformavo prezidento atsaką į ekonominę krizę, būtent jis yra pagrindinis prezidento patarėjas ekonomikos klausimais. Jis sumenkino kitų patarėjų įtaką, kurie ragino prezidentą imtis labiau konvencinio atsako į krizę, tarkime, liberalizuoti griežtą valiutos politiką, rašo „The Wall Street Journal“.

A.Serrano elgiasi priešingai – jis pasisako už dar didesnę valstybės kontrolę gamybos sektoriuje, maisto tiekime. Ir jo nuomonė lėmė N.Maduro atsaką į krizę. Analitikų teigimu, tokie veiksmai gali tik dar prailginti nacionalinę krizę, taip pat hiperinfliaciją ir maisto deficitą.

Venesuelos Informacijos ministerija, N.Maduro biuras ir pats ekonomistas neatsakė į WSJ klausimą apie A.Serrano pareigas ir įtaką Venesueloje. Interviu, kurį jis davė gegužę, metu A.Serrano aiškino, kad didelės įtakos N.Maduro politikai nedaro.

„Ponas Maduro yra godus skaitytojas, jis turi mano straipsnius ir knygas“, – sakė jis.

Tiesa, A.Serrano lydi prezidentą į užsienio keliones, rašo jam kalbas, siūlo ministrus, tikina valdančiosios partijos atstovai.

Ekonomiką A.Serrano studijavo Barselonoje ir Kvebeke. Į Lotynų Ameriką jis atvyko prieš keliolika metų kartu su grupe antikapitalistų ispanų intelektualų. Netrukus jie pradėjo patarinėti Bolivijos ir Ekvadoro lyderiams ekonomikos klausimais, kurti socialines programas ir ruošti naujų konstitucijų juodraščius.

Viena iš A.Serrano neortodoksinių idėjų: infliaciją sukelia klasių kova ir biurokratiją turėtų pakeisti revoliucinės komunos, kurios rūpintųsi viskuo – nuo sveikatos apsaugos iki maisto gamybos.

N.Maduro tokia idėja patiko – jis nurodė bendruomenės tarybos ir kareiviams paskirstyti būtiniausius maisto produktus šeimoms, aiškino valdančiųjų atstovai.

Tuo metu krizė Venesueloje ir toliau gilėja. Manoma, kad infliacija metų pabaigoje viršys 700 proc., o ekonomika susitrauks 10 proc., prognozuoja Tarptautinis valiutos fondas.

Venesueloje nuolat trūksta maisto, tai iššaukia riaušes. A.Serrano tikina, kad „spekuliatyvaus kapitalizmo rankose sutelkta neefektyvi išteklių paskirstymo sistema“, ir taip, jo teigimu, kompanijoms yra suteikiama proga kaupti produktus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas