Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Drama Belgijoje baigėsi, ES ir Kanada pasirašys prekybos sutartį

ES valstybės vėlyvą penktadienio vakarą pritarė reikšmingai laisvosios prekybos sutarčiai su Kanada ir atvėrė galimybę ją pasirašyti po dramos, kuri kilo po to, kai Belgijos regionai grasino ne vieneriais metais derybų.
Donaldas Tuskas Londone
Donaldas Tuskas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Misija įvykdyta!“, savo „Twitter“ paskyroje parašė Europos Sąjungos prezidentas Donaldas Tuskas ir pranešė, kad dokumentas Briuselyje sekmadienį bus pasirašytas su Kanados premjeru Justinu Trudeau.

Kanados premjeras „Twitter“ atsakė: „Puikios naujienos, nekantrauju ten dalyvauti“.

J.Trudeau taip pat paskelbė pagyrų Kanados prekybos ministrei Chrystia Freeland.

„Labai dėkoju @cafreeland už jos įgūdžius ir pasišventimą deryboms dėl sutarties, kuri išaugins Kanados viduriniąją klasę ir sustiprins mūsų ekonomiką. #CETA“.

CETA yra pats ambicingiausias prekybos susitarimas, dėl kurio ES kada nors derėjosi.

D.Tusko atstovas Prebenas Aamannas savo „Twitter“ žinutėje nurodė, kad viršūnių susitikimas Briuselyje prasidės sekmadienį 9.30 val. Grinvičo (12.30 val. Lietuvos) laiku, o pats pasirašymas įvyks 11 val. (14 val.).

Išsamioji ekonomikos ir prekybos sutartis (Comprehensive Economic and Trade Agreement, CETA) yra pats ambicingiausias prekybos susitarimas, dėl kurio ES kada nors derėjosi. Visgi likus vos kelioms dienoms, jos likimas pakibo ant plauko dėl protestų Belgijos Valonijos regione ir kitose prancūzakalbėse bendruomenėse dėl galimos žalos vietos interesams.

Šiam prekybos susitarimui reikalingas visų 28 ES šalių pritarimas, o kai kuriais atvejais – pavyzdžiui, Belgijoje – pritarti turi ir vietos valdžia, tad Valonija ir kiti regionai efektyviai blokavo sutartį.

Planuota, kad J.Trudeau susitarimo pasirašyti į Briuselį atvyks ketvirtadienį, tačiau atšaukė vizitą, o lyderiai, įskaitant D.Tuską, perspėjo, jog ši nesėkmė kenkė ES patikimumui po Didžiosios Britanijos sprendimo išstoti iš organizacijos.

Belgijos ministras pirmininkas Charles'is Michelis po ilgų derybų perkalbėjo regionus ir ketvirtadienį galiausiai paskelbė, kad abi šalys susitarė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas