Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Draudikai vertina artėjančius pakeitimus: ar brokeriams lemta išnykti?

Brokerių paslaugų teikiamas efektyvumas yra neabejotinas, o nerimas dėl veiklos perspektyvų suprantamas, mano draudimo įmonių atstovai, vertindami kitąmet įsigaliosiančius Draudimo įstatymų pakeitimus.
Eismo įvykio deklaracija
Brokeriai nerimauja, jog pakeitimai neigiamai įtakos jų veiklą. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Praėjusį savaitgalį Klaipėdoje vyko „Draudimo forumas 2017“, kuriame aptarti aktualiausi klausimai, tarp jų – Draudimo įstatymo pakitimai, susiję su Europos Komisijos direktyvos taikymu. Brokeriai pabrėžė, jog pakeitimai atvers duris draudimo veikla užsiimti visoms finansinėms institucijoms, bankams, unijoms ir kitoms įstaigoms. Prognozuojama, jog dėl to sumažės konkurencija, augs draudimo kainos, o vartotojų interesų nebebus kam ginti.

Finansų ministerija 15min teigė, jog brokerių baimės nepagrįstos, nes bankai, jei tik norėtų, ir šiandien galėtų steigti brokerines įmones. Ministerijos atstovų teigimu, įstatymo pakeitimai įneš daugiau skaidrumo vartotojams, be to, brokeriai galės išplėsti savo veiklą, jiems bus patikėta didinti Lietuvos žmonių finansinį raštingumą.

O ką apie pakeitimus mano didžiosios draudimo bendrovės?

Girdi brokerių nerimą

Pasak bendrovės „Compensa Vienna Insurance Group“ vadovo Deivido Raipos, ES priimtos direktyvos tekstas buvo diskutuotas ne vienerius metus, tačiau stebina tai, jog perkeliant ES teisę į nacionalinę praktiką siekiama pakeisti daugiau, nei ES siūlo ar rekomenduoja.

„Mano žiniomis panašiai yra ir šiuo atveju, toli gražu ne visi parengti pakeitimai išplaukia iš ES direktyvos. Tai ką ES sutarė taikyti gyvybės draudimo produktams Lietuva kažkodėl nori pabandyti pritaikyti visam draudimui. Negirdėjau, kad būtų atliktas tyrimas kaip šios pataisos paveiktų draudimo rinką bei jos konkurencingumą“, – sakė D.Raipa, girdėjęs brokerių nerimą dėl pasikeitimų.

Mes girdime brokerių bendruomenės nerimą ir suprantame jų rūpestį, kad projekto rengėjų siūlymai labai neigiamai paveiks draudimo brokerių verslą, – sakė D.Raipa.

„Mes girdime brokerių bendruomenės nerimą ir suprantame jų rūpestį, kad projekto rengėjų siūlymai labai neigiamai paveiks draudimo brokerių verslą. Sunkiausia be abejo gali būti smulkioms ir į regionus orientuotoms brokerių įmonėms“, – mano D.Raipa, pritariantis brokerių asociacijų skaičiavimams, kad per pirmus metus po Draudimo įstatymų pakeitimų bankrutuotų du trečdaliai smulkesnių brokerinių įmonių.

Anot vadovo, draudimo bendrovėms brokeriai yra vienas iš ypatingai svarbių platinimo kanalų, padedančių sudaryti ženklią dalį draudimo sutarčių, tad pokyčiai jų veiklos sąlygoms draudimo bendrovėms taip pat aktualūs, kadangi mažėjant regioninių brokerių skaičiui galimybė pateikti klientui konkurencingą draudimo paslaugų pasiūlymą taip pat mažės.

Brokeriai atlieką svarbią funkciją, jų pagalba didina vartotojų apsaugą ir galiausiai teikią naudą visam draudimo sektoriui, – teigė D.Raipa.

„Istoriškai susiklostė, kad mažesniuose miesteliuose ne visi draudikai turi savo filialus ir savo produktus platina per brokerius. Nuo to nukentės ir vartotojai, nes jie nebeturės su kuo pasitarti, konsultuotis renkantis ir lyginant skirtingų bendrovių pasiūlymus ir kliautis galės tik didžiųjų draudimo bendrovių, kurios turi platų tinklą, agentais“, – mano D.Raipa, pabrėžiantis, jog draudimo brokerių pasitraukimas iš veiklos turėtų esminių pasekmių, ypatingą jų reikšmę D.Raipa pabrėžė ištikus nelaimei.

„Neslėpsiu būna, kad ir teismuose susitinkam su brokerių, atstovaujančių klientų interesus, teisininkais. Brokeriai atlieką svarbią funkciją, jų pagalba didina vartotojų apsaugą ir galiausiai teikią naudą visam draudimo sektoriui. Kuo daugiau draudimo vartotojų yra patenkinti ir jų lūkesčiai atliepti tuo geriau visam draudimo sektoriui“, – įsitikinęs vadovas.

Draudimo brokerių sektorių sudaro apie šimtas įmonių ir apie tūkstantis asmenų. D.Raipos nuomone, brokerių bendruomenė šiuo metu yra labai konkurencinga, o jų pastangos kovojant dėl klientų kelia jų pačių kokybę ir kelia aukštus reikalavimus draudimo bendrovėms.

Profesionalumu neabejoja

Anot draudimo bendrovės „If P&C Insurance AS filialas“ Brokerių ir priklausomų tarpininkų departamento vadovės Editos Pozniakienės, bendrovė itin sėkmingai bendradarbiauja su brokeriais ir neslėpė, jog apie pusė visų sutarčių yra sudaromos tarpininkaujant draudimo brokeriui.

Jų svarba mūsų verslui yra neabejotina, – apie brokerius sakė draudikė.

„Jų svarba mūsų verslui yra neabejotina“, – sakė draudikė.

Pasak žinovės, rengiamuose įstatymo pakeitimuose yra numatyta, jog brokeriai nebegalės savo konsultacijos vadinti nepriklausoma, jei už brokerio paslaugą komisinį atlygį mokės draudimo bendrovė, o ne pats klientas. E.Pozniakienės nuomone, tai didina paslaugų platinimo skaidrumą, tačiau kol kas sunku vertinti, kaip iš tiesų tai veiks praktikoje.

„Be abejo, prie naujų taisyklių prisitaikyti reikės, tačiau nemanau, kad tai padarys didelės įtakos brokerių verslui ar mūsų bendradarbiavimui. Tie klientai, kurie vertina brokerio atliekamą darbą ir juo pasitiki, ir toliau kreipsis į brokerį“, – įsitikinusi vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento