Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

E.Leontjeva: yra tik vienas atsakymas, kaip padidinti gyventojų pensijas

Lietuvos pensijų sistema laikosi ant trijų ramsčių, kurių du – paremti žmogaus atsakomybe už savo ateitį. Demografinės tendencijos perspėja, kad valstybės galimybės pasirūpinti senyvo amžiaus žmonėmis mažėja, todėl būtini ilgalaikiai sprendimai oriai senatvės pensijai garantuoti, ketvirtadienį pristatytoje studijoje pabrėžia Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI), rašoma LLRI pranešime spaudai.
Pensija
Pensija / Shutterstock nuotr.

Lietuvos visuomenė yra viena sparčiausiai senstančių Europoje, o didėjantis pensijų gavėjų skaičius daro vis didesnį fiskalinį spaudimą valstybei. Todėl, LLRI prezidentės Elenos Leontjevos teigimu, ilgainiui stokosime tvarių pajamų pensijoms padengti, o ilgalaikio atsakymo nesuteikia ir tokie siūlymai kaip senatvės pensijos amžiaus bei būtinojo stažo ilginimas.

Todėl dėmesį būtina perkelti nuo I-ojo ramsčio – valstybės mokamų arba Sodros pensijų – ir ieškoti sinergijos su savarankišku kaupimu – II-uoju ir III-uoju pensijų sistemos ramsčiais.

Skirmanto Lisausko / 15min nuotr./Elena Leontjeva
Skirmanto Lisausko / 15min nuotr./Elena Leontjeva

„Tik atsakingas žmogaus indėlis į pensijų kaupimą gali būti pakankamas orios senatvės garantas. Svarbu išlaikyti ir stiprinti motyvaciją prisiimti subsidiarią atsakomybę už savo pensiją. Į tai ir turi būti orientuoti bet kokie pensijų sistemos pokyčiai, nesvarbu, ar kalbėtume apie galimybę gyventojams atsiimti sukauptą pensiją, esant išskirtinėms aplinkybėms, ar peržiūrėti automatinio įtraukimo į II-ąją pensijų pakopą sąlygas, ar taikyti gyventojų pajamų mokesčio režimą įmokoms į privačius pensijų fondus.

Svarbu motyvuoti gyventojus negyventi vien šia diena, atidėti dalį uždirbtų pajamų ateičiai ir didinti jų sukauptą turtą. Tik taip bus užtikrintas pensijų sistemos tvarumas, o ateities kartos – apsaugotos nuo didėjančios mokesčių naštos“, – teigia ekonomistė.

Jos teigimu, valstybės institucijas, privačias organizacijas ir asmenis vienija bendras tikslas – tvari ir stipri valstybė. Tam, kad ji tokia būtų, būtina mažinti jai tenkančią socialinio aprūpinimo naštą, siekiant tvarios pensijų sistemos. „Kuo daugiau žmonių prisiims atsakomybę už kaupimą ir finansinį būsimos pensijos aprūpinimą, tuo našta valstybei mažės ir didės jos galimybės pasirūpinti tais gyventojais, kuriems labiausiai to reikia“, – pabrėžia E.Leontjeva.

Artėjant rinkimams, LLRI prezidentės teigimu, šalies politinėms partijoms dera depolitizuoti pensijų klausimą taip, kad pasibaigus eiliniam politiniam ciklui būtų užtikrintas pensijų sistemos stabilumas.

„Kol tai nėra padaryta, dažni pokyčiai pensijų sistemoje neleidžia gyventojams sukaupti pakankamai lėšų, niokoja sistemos stabilumą ir pasitenkinimą ja, sumenkina pastangų didinti Lietuvos gyventojų finansinį raštingumą rezultatus“, – kalbėjo LLRI prezidentė.

Daugiau apie pensijų sistemą nuolat kamuojančius klausimus bei mitus ir galimus jų sprendimo būdus, skaitykite šioje studijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas