Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

EBPO pagerino pasaulinės ekonomikos augimo prognozę 2021 metams iki 5,6 proc.

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) antradienį paskelbė naują pasaulinės ekonomikos augimo prognozę 2021 metams, atsižvelgdama į tai, kad vakcinavimo nuo COVID-19 kampanijos ir didžiulis JAV paskatų paketas smarkiai pagerino ekonomines perspektyvas.
EBPO
EBPO / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Paryžiuje įsikūrusi organizacija teigė besitikinti, jog pasaulinės ekonomikos augimas šiais metais sieks 5,6 proc. – 1,4 procentinio punkto daugiau, nei prognozuota gruodžio mėnesį.

„Pastaraisiais mėnesiais pasaulio ekonominės perspektyvos pastebimai pagerėjo, o jas gerino laipsniškas veiksmingų vakcinų programų įgyvendinimas, paskelbta papildoma fiskalinė parama kai kuriose šalyse ir ženklai, kad ekonomikai geriau pavyksta susidoroti su priemonėmis, skirtomis stabdyti viruso plitimą“, – sakoma pranešime.

Pasaulio ekonomikos atsigavimui didelę įtaką turės JAV prezidento Joe Bideno pasiūlytas 1,9 trln. JAV dolerių dydžio ekonomikos skatinimo paketas, naujienų agentūrai AFP pažymėjo (EBPO) vyriausioji ekonomistė Laurence Boone.

EBPO prognozuoja, kad šiais metais JAV ekonomika ūgtels 6,5 proc., – 3,3 procentinio punkto daugiau, palyginti su ankstesne prognoze, o pasaulis sugrįš į ikipandeminį našumo lygį iki 2021 metų vidurio.

Visgi šiuo metu tik Kinija, Indija ir Turkija yra viršijusios iki pandemijos buvusį lygį, tuo tarpu kitose šalyse vaizdas yra labai nevienodas.

„Nepaisant pagerėjusių pasaulinių perspektyvų, daugelyje šalių gamybos apimtys ir pajamos išliks žemesnės nei tikėtasi iki pandemijos iki 2022 metų pabaigos“, – pažymėjo EBPO.

Pasak organizacijos, „svarbiausias politikos prioritetas“ yra kuo greitesnis skiepijimas, gyvybių išsaugojimas ir ekonomikos atsigavimas.

„Esama didelių rizikų mūsų ekonominiams lūkesčiams, ypač dėl vakcinacijos tempo“, – naujienų agentūrai AFP teigė L. Boone.

„Neabejotinai žinoma tai, kad kuo greičiau šalys skiepysis, tuo greičiau jos galės vėl atverti savo ekonomiką“, – pridūrė ekonomistė.

Prognozė dėl Didžiosios Britanijos, kuri ėmėsi nedelsdama skiepyti savo gyventojus, ekonomikos padidėjo 0,9 procentinio punkto iki 5,1 proc. – daugiau nei pačios JK prognozė, kuri praėjusią savaitę buvo sumažinta.

Euro zonos, kur skiepijimo kampanijos vyksta lėčiau, prognozė padidinta 0,3 procentinio punkto iki 3,9 proc., nes Italijos ir Prancūzijos atsigavimo prognozės sumažintos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas