Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ECB įspėja apie pirmuosius streso požymius euro zonos bankuose

Europos Centrinio Banko trečiadienį paskelbtoje naujausioje finansinio stabilumo apžvalgoje teigiama, kad euro zonos bankų balansai rodo „ankstyvuosius streso požymius“ pirmiausia dėl didėjančios blogų paskolų dalies bei vėluojančių mokėjimų, taip pat dėl geopolitinės įtampos.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

Reguliavimo institucija paragino bankus didinti atidėjimas galimiems nuostoliams dėl kreditavimo padengti ir įspėjo, jog silpstantis skolinimasis ir didėjanti to kaina gali atsiliepti pelnui.

„Tikėtina, kad užsitęsęs aukštų palūkanų laikotarpis lems didesnius atidėjimus, o tai savo ruožtu turės įtakos būsimam pelningumui“, – teigiama apžvalgoje.

Kita vertus, ECB pripažino, kad euro zonos bankai gerai pasirengę susidoroti su aktyvų kokybės prastėjimu, pirmiausia dėl „aukšto likvidumo ir kapitalo lygio“ bei pelningumo, kuris neseniai pasiekė daugiau nei dešimtmečio aukštumas.

ECB pirmininko pavaduotojas Luisas de Guindosas (Luisas de Gindosas) pareiškė, kad nors „rizikos finansiniam stabilumui gali atrodyti ne tokios jau ir rimtos, jos išlieka sustiprėjusios“.

Anot jo, tai iš dalies lemia silpna ekonominė plėtra, griežtėjančios finansavimo sąlygos bei nekilnojamojo turto rinkų nuosmukis, o šiuos neigiamus veiksnius papildė susirūpinimas dėl Izraelio ir „Hamas“ karo padarinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas