Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ECB nesvarstė laipsniško obligacijų pirkimo nutraukimo

Europos Centrinio Banko (ECB) vadovas Mario Draghi ketvirtadienį paneigė, kad bankas rengiasi laipsniškai nutraukti savo milžinišką obligacijų pirkimo programą – bene svarbiausią iš precedento neturinčių skatinamųjų priemonių, kurias euro zonos centrinis bankas įgyvendina siekdamas pagyvinti vis dar trapų bendros valiutos bloko ekonomikos atsigavimą.
ES vėliavos prie Europos centrinio banko būstinės Frankfurte
ES vėliavos prie Europos centrinio banko būstinės Frankfurte / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Klausimo dėl laipsniško programos nutraukimo nebuvo. Laipsniškas programos nutraukimas nebuvo svarstytas“, – pareiškė M.Draghi po to, kai bankas nustebino rinkas, paskelbęs, kad turto pirkimo programa pratęsiama iki 2017 metų gruodžio mėnesio, tačiau nuo balandžio mėnesio jai kas mėnesį bus išleidžiama mažesnė – 60 mlrd. eurų – suma.

Iki šiol buvo planuota, kad ši programa, pagal kurią vertybinių popierių pirkimui kas mėnesį išleidžiama po 80 mlrd. eurų, bus užbaigta kovo mėnesį.

Iki šiol buvo planuota, kad ši programa, pagal kurią vertybinių popierių pirkimui kas mėnesį išleidžiama po 80 mlrd. eurų, bus užbaigta kovo mėnesį.

Dauguma analitikų nuspėjo, kad ši programa, kuria skatinamas skolinimas ir investicijos, bus pratęsta – be kita ko, dėl vangaus ekonomikos augimo ir infliacijos, netikėtos Donaldo Trumpo pergalės JAV prezidento rinkimuose ir Italijos premjero Matteo Renzi atsistatydinimo.

Tačiau ekspertai sako, kad sprendimas ateityje obligacijų pirkimui kas mėnesį skirti mažesnę sumą gali išgąsdinti rinkas, nes gali reikšti, kad vadinamasis kiekybinis skatinimas galbūt artėja prie pabaigos.

„ECB ką tik paskelbė apie laipsnišką kiekybinio skatinimo mažinimą, nors šių žodžių ir nepavartojo“, – pareiškė „ING-Diba“ banko ekonomistas Carstenas Brzeskis.

„Neaišku, ar tai išmintingas sprendimas, ar ECB gali sukelti sąmyšį“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas