Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ECB spaudžia stabdį: palūkanų normų nusprendė nekeisti

Birželį pirmą kartą nuo 2019 metų sumažinus pagrindines palūkanų normas ketvirtadienį Europos centrinio banko (ECB) valdančioji taryba nusprendė stabtelėti ir nekeisti nei vienos iš trijų pagrindinių palūkanų normų.
ECB pastatas Frankfurte prie Maino
ECB pastatas Frankfurte prie Maino / 123rf.com nuotr.

ECB birželio pradžioje pirmą kartą per penkerius metus sumažino palūkanų normas 0,25 procentinio punkto. Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus žurnalistams tuomet sakė, kad šiemet dar galima tikėtis bazinių palūkanų normų mažinimo, tačiau kada tai galėtų būti – nedetalizavo.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Gediminas Šimkus
Lukas Balandis / BNS nuotr./Gediminas Šimkus

Ketvirtadienį ECB valdančioji taryba nusprendė nekeisti pagrindinių palūkanų normų, tad refinansavimo operacijų palūkanų norma ir palūkanų normos naudojantis ribinio skolinimosi ir indėlių galimybėmis išlieka atitinkamai 4,25 %, 4,50 % ir 3,75 %.

Vidaus kainų spaudimas – vis dar aukštas

ECB pastebi, kad nors gegužę kai kurie bazinės infliacijos rodikliai šiek tiek padidėjo dėl vienkartinių veiksnių, birželio mėnesį dauguma rodiklių arba nekito, arba šiek tiek sumažėjo. Kaip ir buvo tikimasi, uždirbamas pelnas švelnino didelio darbo užmokesčio augimo infliacinį poveikį, o dėl vykdomos pinigų politikos finansavimo sąlygos tebėra griežtos.

Kita vertus, vidaus kainų spaudimas vis dar yra aukštas, paslaugų kainų lygis – pakilęs, o bendroji infliacija tikslinį lygį greičiausiai viršys ir nemažą kitų metų dalį, rašoma pranešime spaudai.

ECB valdančioji taryba, pasiryžusi užtikrinti, kad infliacija laiku grįžtų į tikslinį 2 proc. vidutiniu laikotarpiu lygį, teigia palaikysianti pinigų politikos palūkanų normas pakankamai ribojančio lygio tol, kol tai bus reikalinga, kad pasiektų šį tikslą.

Kaip pabrėžta ir anksčiau, ECB sprendimus dėl tinkamo ribojimo lygio bei trukmės taryba ir toliau priims per kiekvieną posėdį atskirai, vadovaudamasi gaunamaisiais duomenimis.

Visų pirma, sprendimus dėl palūkanų normų ji priims įvertinusi infliacijos perspektyvą, atsižvelgdama į gaunamus ekonominius ir finansinius duomenis, bazinės infliacijos raidą ir pinigų politikos poveikio perdavimo mastą. Valdančioji taryba nėra iš anksto įsipareigojusi laikytis kokios nors konkrečios palūkanų normų raidos krypties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas