Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EK: Ispanija ir Portugalija pažeidė ES biudžeto taisykles

Europos Komisija oficialiai paskelbė, kad Ispanija ir Portugalija pažeidė Europos Sąjungos (ES) valstybės išlaidų taisykles.
Europos Komisija
Europos Komisija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tai reiškia, kad Komisija pirmą kartą ES istorijoje gali skirti sankcijas biudžeto taisyklių pažeidėjams. Tai padaryti Komisiją ragina nemažai bloko valstybių narių, visų pirma Vokietija, tačiau neaišku, ar tam pritars antradienį Briuselyje susitiksiantys ES finansų ministrai.

Pasak Komisijos, Ispanija ir Portugalija „pernelyg lėtai juda link“ ES nustatytos 3 proc. BVP biudžeto deficito ribos.

Pasak Komisijos, Ispanija ir Portugalija „pernelyg lėtai juda link“ ES nustatytos 3 proc. BVP biudžeto deficito ribos.

„Pastaruoju metu šios dvi šalys nukrypo nuo savo perviršinio deficito koregavimo kelio ir nevykdė savo biudžeto tikslų“, – pareiškė už euro reikalus atsakingas Komisijos pirmininko pavaduotojas Valdis Dombrovskis.

ES finansų ministrams pritarus, Komisija turės per 20 dienų paskelbti šioms dviem kaimyninėms šalims siūlomas baudas.

Komisija taip pat pradės šioms šalims teikiamo ES vystymosi finansavimo įšaldymo procedūras.

„Dabar dėl mūsų įvertinimo (dėl biudžeto taisyklių pažeidimo) visai netrukus turės apsispręsti ES ministrai“, – spaudos konferencijoje pareiškė už ekonomikos reikalus atsakingas Komisijos narys Pierre Moscovicis.

Euro zonos šalims, kurios pakartotinai nepaiso biudžeto taisyklių, Komisija gali skirti baudas, kurios gali sudaryti iki 0,2 proc. jų bendrojo vidaus produkto (BVP). Tam taip pat reikalingas ES ministrų pritarimas.

Komisija visai gali pareikalauti „nulinių sankcijų“, pažymėjo P. Moscovicis.

Portugalija Komisijos paskelbimą dėl ES valstybės išlaidų taisyklių pažeidimo pavadino „diplomatine pergale“, nes, jog teigimu, jame nebuvo konkrečiai rekomenduota skirti Lisabonai sankcijas.

Komisijai dar nepaskelbus savo išvados, Portugalijos premjeras Antonio Costa įspėjo, kad Briuselio sprendimas skirti sankcijas tik dar labiau įžiebs euroskepticizmą.

ES perviršinio deficito procedūra Ispanijai ir Portugalijai taikoma nuo 2009 metų.

Ispanijos deficitas pernai sudarė 5,1 proc. BVP ir buvo gerokai didesnis negu Komisijos nustatytas 4,2 proc. tikslas ar ES taikoma 3 proc. riba.

Portugalija savo biudžeto deficitą sumažino nuo beveik 10 proc. BVP 2010 metais iki 4,4 proc. 2015 metais, tačiau ir šis rodiklis viršijo Lisabonai nustatytą tikslą bei ES nustatytą apribojimą.

Komisijos duomenimis, 2015 metais bendras euro zonos biudžeto deficitas sumažėjo nuo 6,3 proc. BVP 2009 metais iki 2,1 proc. (visoje ES – nuo atitinkamai 6,7 iki 2,4 proc.). Spėjama, kad 2016 metais euro zonos biudžeto deficitas sumažės iki 1,9 proc. BVP, o visoje ES – iki 2,1 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento