Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EK pristatė naujas prieigos prie ES ekonomikos sektoriuose sukurtų duomenų taisykles

Įmonėms renkant vis daugiau duomenų iš vartotojų ir kitų įmonių, ES svarsto galimybę sugrąžinti prieigą prie šios skaitmeninės informacijos pagal Duomenų įstatymą, kurį trečiadienį pasiūlė Europos Komisija.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

„Norime suteikti vartotojams ir įmonėms dar daugiau galimybių kontroliuoti, ką galima padaryti su jų duomenimis, paaiškinti, kas ir kokiomis sąlygomis gali pasiekti duomenis“, – pažymėjo už konkurenciją atsakinga Europos Sąjungos komisarė Margrethe Vestager.

Įstatymo projekte gamintojai raginami leisti susietų įrenginių savininkams matyti, kokie duomenys yra renkami ir perduodami, bei prašyti leidimo dalytis duomenimis su trečiosiomis šalimis.

Taip pat siekiama „iš naujo subalansuoti“ dalijimosi duomenimis sutartis, kurias pasirašo įmonės, siekiant užtikrinti, kad tokių sutarčių sąlygos nebūtų neteisingai palankios dideliems konglomeratams.

EK norėtų užtikrinti, kad vyriausybinės institucijos galėtų prieiti prie įmonių turimų duomenų „išimtinėmis aplinkybėmis“, pavyzdžiui, iškilus ekstremalioms situacijoms, tokioms kaip potvyniai ar gaisrai.

Svarbu tai, kad EK taip pat siekia „parengti apsaugos priemones nuo neteisėto duomenų perdavimo“ – tai išlyga, kuri gali turėti įtakos JAV ar kitoms užsienio įmonėms, siekiančioms perkelti europiečių duomenis iš ES.

Už ES vidaus rinką atsakingas Europos Komisijos narys Thierry Bretonas teigė, kad Duomenų įstatymas atrakins „gausybę pramonės duomenų Europoje“, pažymėdamas, kad didelė šios informacijos potencialo dalis vis dar yra neišnaudota.

EK prognozuoja, kad naujasis įstatymas per ateinančius šešerius metus leis padidinti ES bendrąjį vidaus produktą 270 mlrd. eurų.

Siūlomas aktas yra dar viena skaitmeninės transformacijos dalis, kurią Europos Sąjunga nori įgyvendinti 27 šalyse narėse iki dešimtmečio pabaigos.

Prieš ketverius metus ES patvirtino Bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą, tapdama pasauline asmens duomenų apsaugos ir privatumo standartų kūrimo lydere.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai