Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Energetikos krizė baigėsi, baigėsi ir lengvata: ministrė sako, kad planų grįžti prie 0 proc. PVM tarifo šildymui nėra

Trečiadienį pristačius geresnius nei tikėtasi prognozuojamus Lietuvos ekonomikos rezultatus, Finansų ministerija nurodė, kad naujasis ekonomikos raidos scenarijus bus naudojamas formuojant kitų metų biudžetą. Jo prioritetu bus gyventojų pajamų didinimas, investicijų skatinimas ir gynybos bei saugumo klausimai. Finansų ministrė Gintarė Skaistė dar kartą patvirtino, kad pinigų jame nebus pastaruosius dvejus metus taikytam 0 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) šildymui lengvatai.
Šildymo kaina
Šildymo kaina / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Sprendimas dėl PVM kompensavimo šildymui buvo priimtas dviem šildymo sezonams, dėl to, kad buvo energijos kainų krizė. Visi sprendimai, kurie buvo siūlomi ES buvo tiksliniai ir terminuoti, Lietuvoje buvo pasiūlytas sprendimas dvejiems metams, kol tos kainos buvo išaugusios. Dabartinės tendencijos rodo, kad tos kainos yra mažėjančios, energijos kainos irgi yra mažėjančios, todėl taikyti papildomų poveikio priemonių nėra prasmės.

Šiandien išlieka tas pats lengvatinis PVM tarifas, kuris galiojo ir prieš krizę – 9 proc. PVM už centralizuotai teikiamą šildymą, todėl toks lengvatinis tarifas išliks ir toliau“, – žurnalistams trečiadienį kalbėjo finansų ministrė G.Skaistė.

Aivaro Žydelio / 15min nuotr./Gintarė Skaistė
Aivaro Žydelio / 15min nuotr./Gintarė Skaistė

Priminsime, kad ši lengvata buvo įvesta 2022 metų rudenį ir panaikinta po pernykščio šildymo sezono, šių metų balandžio pabaigoje.

Apie tai, kad lengvatos šiais metais pratęsti nebeplanuojama, Finansų ministerija paskelbė gegužę.

Vis dėlto netrukus jos pratęsimą pasiūlė Lietuvos socialdemokratų partija, o Prezidentūra tokią iniciatyvą pavadino „svarstytina“.

Finansų ministerijos skaičiavimais, Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet turėtų paaugti 2,3 proc. Birželį ministerija skaičiavimo, kad šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet augs 2,1 proc., kitąmet – 2,9 proc.

„Akivaizdu, kad augantis darbo užmokestis, atsistatantis vartojimas sako, kad ekonominė sveikata yra pakankamai gera, finansai stabilioje būklėje, tačiau ekonomikos augimas nebėra toks sprogstamasis kaip būdavo galima tikėtis prieškariniu laikotarpiu. <...> Veržtis diržų biudžete tikrai nereikės, tačiau vietos pernelyg įsismarkauti fantazijai nėra labai daug“, – pristatymo metu kalbėjo G.Skaistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas