Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES investicijos – moderniai pramonei ir kvalifikuotai darbo jėgai regionuose

Naujų darbo vietų kūrimas bei verslui palankių sąlygų užtikrinimas regionuose yra visai šaliai gyvybiškai svarbus tikslas. Ne tik didmiesčiuose gyvenančių žmonių gerovė neabejotinai prisideda prie darnesnės visos šalies visuomenės. Siekis padėti įsitvirtinti regionuose veikiančiam smulkiajam ir vidutiniam verslui ir yra pagrindinė Ūkio ministerijos priemonės „Regio Invest LT+” misija.
Gamykla
Gamykla / 123rf.com nuotr,

Šioms, ne didžiuosiuose šalies miestuose (Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje) veiklą vykdančioms ar numatančioms vykdyti labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms, skirtos priemonės svarbą rodo ir ja susidomėjusiųjų verslininkų kiekis. Paskelbusi kvietimą teikti paraiškas, Ūkio ministerija jų sulaukė net 153, verslininkų prašomų investicijų suma siekė 167 mln. eurų.

„Iš pateiktų paraiškų gausos matome, kad ši priemonė yra labai reikalinga ir taikoma tinkamu laiku. Pastebime verslo potencialą regionuose ir tikimės, kad šios ES investicijos smarkiai prisidės prie mažųjų ir vidutinių įmonių investicijų į inovatyvios gamybos ar paslaugų verslo pradžią ir plėtrą regionuose, taip pat padės kurti naujas darbo vietas ir jas išlaikyti“, – sako Ūkio ministerijos Europos Sąjungos paramos koordinavimo departamento direktorė Rita Armonienė.

„Regio Invest LT+” priemonė leis spręsti tiek nedarbo, tiek aukštesnės kvalifikacijos darbuotojų trūkumo šalies regionuose problemas.

Tikimasi, kad „Regio Invest LT+” priemonė leis spręsti tiek nedarbo, tiek aukštesnės kvalifikacijos darbuotojų trūkumo šalies regionuose problemas. ES investicijos pagal šią priemonę gali būti panaudotos finansuojant naujų gamybos technologinių linijų įsigijimą ir diegimą, esamų modernizavimą, modernių ir efektyvių technologijų diegimą paslaugų sektoriuose, darbuotojų kvalifikacijos kėlimą.

Pagrindiniai priemonės „Regio Invest LT+“ reikalavimai pareiškėjui – investuoti ne mažiau kaip 0,2 mln. eurų nuosavų lėšų, įsteigti ne mažiau kaip 10 darbo vietų ir išlaikyti jas ne trumpiau kaip 3 metus.

Iš viso 2014 – 2020 m. laikotarpiu pagal priemonę „Regio Invest LT+” Lietuvos regionams atiteks net 86,9 mln. Eur ES investicijų.

Sukurti „Regio Invest LT+” priemonę Ūkio ministeriją paskatino itin didelė praėjusio ES struktūrinių investicijų laikotarpio priemonės „Invest LT – 2” sėkmė. Regionų įmonėms skirta priemone „Invest LT – 2” pasinaudojusios bendrovės galėjo gauti iki 2,89 mln. Eur ES investicijų, o sėkmingai ES pinigus panaudojusių įmonių mūsų šalyje tikrai netrūksta.

Štai Alytuje įsitvirtinusiai biuro baldų ir prekybinės įrangos gamintojai UAB „Baldeka“ ES investicijos padėjo padidinti gamybos efektyvumą bei paskatino naujų darbo vietų kūrimą. Dar 2012 m. įmonėje dirbo 118 žmonių, o po kelerių metų šis skaičius šoktelėjo iki 170. Naujų darbo vietų sukūrimas buvo viena iš ES investicijų sąlygų.

Dar viena „Invest LT – 2” priemonės sėkmės istorija įgyvendinta Radviliškyje, kuriame medienos perdirbimo įmonė UAB „Juodeliai“ ES investicijų pagalba atidarė moderniausią Lenkijoje ir Baltijos šalyse pjautinės medienos apdirbimo cechą.

„Džiaugiamės, galėdami prisidėti ne tik prie Suvalkijos, bet ir Aukštaitijos regiono ekonominės vertės didinimo“, ─ sakė 1,159 mln. Eur dydžio investicijas pagal „Invest LT – 2” priemonę gavusios įmonės generalinis direktorius Andrius Zimnickas.

Tiek „Regio Invest LT+“, tiek ankstesnioji priemonė „Invest LT-2“ orientuotos į didelės pridėtinės vertės projektus, investuojant į gamybą bei į naujų darbo vietų kūrimą. Tačiau yra ir skirtumų: 2007–2013 m. laikotarpiu finansavimą galėjo gauti ir didelės įmonės, 2014 – 2020 m. laikotarpiu į investicijas gali pretenduoti tik labai mažos, mažos ir vidutinės įmonės.

ES - UKMin logo
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas