Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ES ir Australijos derybos dėl laisvosios prekybos nenutrūks, žada pareigūnai

Nors Prancūzija reiškia nepasitenkinimą dėl Kanberos atšauktos povandeninių laivų statybos sutarties, derybos dėl Australijos ir Europos Sąjungos (ES) laisvosios prekybos susitarimo dėl to nenutrūks, pareiškė Prancūzijos ir Australijos pareigūnai.
Europos sąjungos vėliavos
Europos sąjungos vėliavos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prancūzijos ambasadorius Australijoje Jeanas Pierre‘as Thebault paneigė žiniasklaidos pranešimus apie tai, jog Prancūzija siekė, kad Europos Sąjunga nepasirašytų su Australija prekybos susitarimo, dėl kurio deramasi nuo 2018 metų.

„Šiame etape derybos tikrai tęsiamos ir [ES] yra labai suinteresuota, kad Australija su ES pasirašytų laisvosios prekybos susitarimą“, – pareiškė jis interviu Australijos transliavimo korporacijai (ABC).

Toks susitarimas „Australijai potencialiai gali suteikti daugybę privalumų“, pridūrė diplomatas.

Australijos prekybos ministras Danas Tehanas savo ruožtu pareiškė, jog artimiausiomis savaitėmis vyks į Paryžių aptarti prekybos klausimus ir labai norėtų „susisiekti su Prancūzijos kolega“.

Jis pažymėjo, kad jo balandžio mėnesio vizitas į Europą parodė, kad laisvosios prekybos susitarimas su ES „atitinka ir Australijos, ir Europos interesus“.

„Nematau priežasčių, dėl kurių šios diskusijos nebūtų tęsiamos“, – pridūrė ministras.

Australijos premjeras Scottas Morrisonas pirmadienį išvyko į JAV, kur susitiks su prezidentu Joe Bidenu ir Indijos bei Japonijos lyderiais.

„Svarbiausia visų pirma užtikrinti suverenius Australijos interesus, kad australai galėtų taikiai gyventi su daugeliu kitų mūsų regiono šalių. Mes to norime, kaip taiki ir laisva tauta“, – pareiškė jis prieš išvykimą iš Sidnėjaus.

Tuo tarpu Prancūzijos Europos reikalų ministras Clement'as Beaune'as mano, jog tęsti derybų tokiomis sąlygomis yra „neįmanoma“.

Interviu leidiniui „Politico“ jis pareiškė: „Tesėti pažadus yra svarbiausia pasitikėjimo tarp demokratijų ir sąjungininkų sąlyga. Judėti pirmyn derybose dėl prekybos su šalimi, kuria mes daugiau nepasitikime, ir apsimesti, kad nieko neįvyko, yra neįmanoma.“

JAV prezidentas J.Bidenas, Australijos ministras pirmininkas S.Morrisonas ir JK vyriausybės vadovas Borisas Johnsonas praėjusį trečiadienį paskelbė apie sudarytą naują trišalę partnerystę saugumo srityje – AUKUS.

Pagal šią partnerystę Australija taps vos antra šalimi, gavusia atominių povandeninių laivų su amerikietiškomis technologijomis.

Australija paskelbė atsisakanti didelio, bet vėluojančio ir pabrangusio įprastinių povandeninių laivų pirkimo iš Prancūzijos kontrakto ir iškeičianti jį į amerikietiškus atominius povandeninius laivus.

Šis netikėtas Australijos sprendimas labai papiktino Prancūziją.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas naują partnerystę praėjusią savaitę pavadino „dūriu į nugarą“.

„Šiandien labai pykstu... Tokių dalykų sąjungininkai vieni kitiems nedaro“, – pareiškė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas