Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ES komisaras: Italijos biudžetas „viršija limitus“

Italijos populistinės vyriausybės planai smarkiai padidinti deficitą galimai pažeidžia Europos Sąjungos (ES) biudžeto taisykles, penktadienį sakė ES ekonominių reikalų komisaras Pierre'as Moscovici.
Pierre'as Moscovici
Pierre'as Moscovici / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Tai yra biudžetas, kuris galimai viršija mūsų bendrų taisyklių limitus“, – BFM TV laidoje sakė P.Moscovici.

„Mes nesuinteresuoti krize tarp (Europos) Komisijos ir Italijos, niekas neturi tokio intereso, nes Italija yra svarbi euro zonos šalis. Bet mes taip pat nesuinteresuoti ir tuo, kad Italija negerbtų taisyklių ir nemažintų savo skolos, kuri lieka pavojinga“, – pridūrė jis.

Populistinė Italijos vyriausybė ketvirtadienio vakarą nusprendė nereaguoti į Europos Komisijos (EK) rekomendacijas bei priėmė biudžetą, kuris numato, kad deficitas 2019, 2020 ir 2021 metais kasmet sudarys 2,4 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

ES taisyklės numato, kad šalies biudžeto deficitas negali viršyti 3 proc. BVP ribos, nors Italijai dėl didžiulės skolos buvo rekomenduojama formuoti biudžetą su gerokai žemesniu deficitu.

Be to, planuojamas deficitas yra gerokai aukštesnis nei ankstesnės centro kairės Italijos vyriausybės planai – ankstesni valdantieji žadėjo biudžetą, kurio deficitas siektų apie 0,8 proc. BVP.

Biudžeto padidinimo reikalavo valdančiųjų partijų – „Penkių žvaigždžių judėjimo“ (M5S) ir „Šiaurės lygos“ – lyderiai. M5S primygtinai reikalavo finansavimo per rinkimų kampaniją prižadėtam bazinių pajamų projektui, o „Šiaurės lyga“ bei jos lyderis Matteo Salvini norėjo smarkiai sumažinti mokesčius.

Italijos, kurios skola sudaro 131 proc. šalies BVP ir pagal šį rodiklį euro zonoje atsilieka tik nuo Graikijos, ketinimai rimtai gąsdina finansų rinkas.

10-ies metų Italijos vyriausybės obligacijų pelningumas pašoko nuo 2,888 proc. antrinėse rinkose ketvirtadienio vakarą iki 3,084 proc. penktadienio rytą. Tuo tarpu skirtumas tarp euro zonos etalonu laikomų 10-ies metų Vokietijos obligacijų ir Italijos vertybinių popierių išaugo iki 2,6 procentinio punkto.

Tuo tarpu Milano akcijų birža krito beveik 2 procentais.

Tačiau Italijos premjero pavaduotojai M. Salvini ir M5S lyderis Luigi Di Maio džiaugėsi pasiekta pergale biudžeto derybose.

„Šiandien yra istorinė diena! Šiandien Italija pasikeičia! Pirmą kartą valstybė yra žmonių pusėje. Pirmą kartą ji ne atima, bet duoda“, – feisbuke džiaugėsi L.Di Maio.

O M.Salvini sako, kad biudžetas daugiau nei 1 mln. darbininkų Italijoje 15 proc. sumažins mokesčius bei atlaisvins 400 tūkst. darbo vietų jaunimui, nes šias darbo vietas šiuo metu užimantys vyresni žmonės galės į pensiją išeiti anksčiau.

Už visą tai bus sumokėta nekeliant pridėtinės vertės mokesčio (PVM) italams, tvirtina M.Salvini.

L.Di Maio aršiai kovojo prieš ES biudžeto taisykles bei anksčiau net teigė, kad nebūtų jokios blogybės peržengti Briuselio nustatytą maksimalią 3 proc. BVP biudžeto deficito kartelę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas