Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ES kritikuoja Italiją dėl „beprecedenčio“ nukrypimo nuo biudžeto taisyklių

Europos Komisija ketvirtadienį oficialiai įspėjo Italiją, kad šalies biudžeto planai 2019 metams kelia rimtą rūpestį, ir pareikalavo, kad Roma „pasiaiškintų“ dėl precedento neturinčio nukrypimo nuo Europos Sąjungos (ES) taisyklių.
Italijos vėliava
Italijos vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Italijos populistinė vyriausybė pirmadienį Komisijai pateikė 2019 metų biudžeto projektą, kuriame, nepaisydama įspėjimų dėl deficito, išdėstė planus padidinti išlaidas ir atsisakyti pastaraisiais metais įgyvendintos griežto taupymo politikos.

Dabar numatoma, kad Italijos biudžeto deficitas kitąmet sudarys 2,4 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) ir bus triskart didesnis už 0,8 proc. BVP įvertį, kurį buvo pateikusi ankstesnioji centro dešiniųjų vyriausybė.

Briuselis sako, kad Romai reikia apkarpyti biudžeto deficito, kad ji galėtų pradėti mažinti savo didžiulę skolą, kuri viršija 130 proc. BVP ir yra daugiau kaip dukart didesnė už ES nustatytą 60 proc. BVP ribą.

UŽ ekonomiką atsakingi ES aukščiausio rango pareigūnai griežtai sukritikavo Italijos biudžeto projektą ir Romai parašė laišką, kuriame jos planus pavadino „beprecedenčiais“ ir įspėjo, kad Briuselis gali atmesti visą Italijos biudžeto projektą.

Šiame laiške Komisijos pirmininko pavaduotojas Valdis Dombrovskis ir už ekonomikos reikalus atsakingas Komisijos narys Pierre Moscovici pažymėjo, kad Italijos 2019 metų biudžetas yra „sunkiai suderinamas“ su ES teisės aktais.

Iš esmės tai reiškia, kad Briuselis gali atmesti Italijos biudžeto projektą ir grąžinti jį persvarstymui, o tai būtų pirmasis toks atvejis Europos Sąjungoje.

Komisija nurodė, kad savo atsakymą Italija turi pateikti iki pirmadienio 10 val. Grinvičo laiku (13 val. Lietuvos laiku).

P.Moscovici asmeniškai įteikė laišką Italijos finansų ministrui Giovanni Tria, kad pabrėžtų, koks svarbus yra šis klausimas.

Italija „neatgailauja“

Siekdama ištesėti prieš rinkimus duotus pažadus, naujoji Italijos vyriausybė savo biudžete, kurį ji vadina „liaudies biudžetu“, be kita ko, numato keletą pensijų ir mokesčių sistemų pakeitimų, kurie atsieis 37 mlrd. eurų, iš jų 22 mlrd. eurų bus skirti padidinant deficitą.

Arogantiškas Italijos vyriausybės požiūris į valstybės išlaidas išgąsdino finansų rinkas ir daugelis baiminasi, jog gali pasikartoti skolų krizė, dėl kurios Graikija vos sugebėjo likti euro zonoje.

„Negaliu įsivaizduoti euro be Italijos ir Italijos be euro“, – pareiškė P.Moscovici po susitikimo su G.Tria, kurio metu jis įteikė laišką.

Komisijos narys pridūrė, jog „kantriai“ lauks Italijos atsakymo ir tikisi sulaukti „labai atviros ir konstruktyvios diskusijos“.

Savo ruožtu G.Tria pareiškė, kad Italija ir Briuselis „skirtingai vertina“ padėtį, tačiau pridūrė, jog taip pat tikisi „konstruktyvaus dialogo“.

„Mūsų tikslas – spartinti ekonomikos augimą“, – pareiškė Italijos finansų ministras ir pridūrė, kad Italijos vyriausybei reikėtų aktyviau bendrauti su Europos Komisija savo reformų programos klausimais.

Italijos ministras pirmininkas Giuseppe Conte trečiadienį pareiškė, kad Roma nekeis 2019 metų biudžeto projekto, nors jis ir neatitinka ankstesnės Italijos vyriausybės Europos Sąjungai duotų pažadų.

„Sakyčiau, nėra jokių galimybių [pakeitimams]“, – pareiškė Italijos vyriausybės vadovas, atvykęs į dviejų dienų ES aukščiausiojo lygio susitikimą Briuselyje, kuriame daugiausia dėmesio skiriama „Brexit“, tačiau į darbotvarkę įtrauktas ir Italijos finansų būklės klausimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas