Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 14 /11:41

ES pasiekė susitarimą dėl elektros energijos rinkos reformos

Europos Sąjunga (ES) ketvirtadienį pasiekė susitarimą dėl bloko elektros energijos rinkos reformos, kuria bus siekiama mažinti priklausomybę nuo iškastinio kuro ir stabilizuoti kainas vartotojams, pranešė ES Taryba.
STEPHANE MAHE / REUTERS
Elektra
Temos: 1 Reforma

„Šiandien Taryba ir Parlamentas pasiekė preliminarų susitarimą dėl ES elektros energijos rinkos modelio (angl. EMD) reformos“, – rašoma pareiškime, kurį paskelbė ES Tarybai šiuo metu pirmininkaujanti Ispanija.

„Reformos tikslas – sumažinti elektros energijos kainų priklausomybę nuo nepastovių iškastinio kuro kainų, apsaugoti vartotojus nuo kainų šuolių, paspartinti atsinaujinančiųjų išteklių energijos diegimą ir pagerinti vartotojų apsaugą.“

Šiais planais ES siekia, kad rinka būtų labiau apsaugota nuo kainų svyravimų, ir jie laikomi atsaku į Rusijos invaziją į Ukrainą, dėl kurios praėjusiais metais vartotojams ir įmonėms smarkiai pakilo energijos kainos.

„Šis susitarimas yra puiki žinia, nes jis mums padės dar labiau sumažinti ES priklausomybę nuo rusiškų dujų ir paskatins naudoti energiją be iškastinio kuro, kad sumažėtų išmetamas šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis“, – sakė Ispanijos energetikos ministrė Teresa Ribera.

Susitarimą turės patvirtinti ir priimti ir Taryba, ir Parlamentas. 

Į susitarimą, kuris yra platesnio masto reformų dalis, taip pat įtrauktas reglamentas, dar žinomas kaip REMIT, kuriuo bus pagerinta ES apsauga nuo manipuliavimo rinka vykdant griežtesnę stebėseną ir užtikrinant didesnį skaidrumą.

Preliminarų susitarimą dėl REMIT valstybės narės pasiekė lapkričio 16-ąją.

Ketvirtadienį pasiektu susitarimu Tarybai, kuri atstovauja valstybėms narėms, pavyzdžiui, suteikiami įgaliojimai paskelbti visos Sąjungos masto „krizę“, atsižvelgiant į rinkos sąlygas. 

Ji gali būti „susijusi su vidutine didmenine elektros energijos kaina arba staigiu mažmeninių elektros energijos kainų padidėjimu", teigiama pareiškime.

Susitarimu taip pat, be kita ko, bus sugriežtintos priemonės, kuriomis siekiama "apsaugoti pažeidžiamus ir energijos nepriteklių patiriančius vartotojus", priduriama pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas