Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES planai dėl technologijų kompanijų pykdo Vašingtoną

Europos Sąjungos planai įvesti vadinamąjį skaitmeninį mokestį, kuriuo bus apmokestintos stambių technologijų įmonių Europos rinkoje gaunamos įplaukos, dar labiau padidino įtampą tarp Briuselio ir Vašingtono.
„Facebook“, „Google“
„Facebook“, „Google“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Briuselis kitą savaitę ketina pristatyti mokestį, kuris bus taikomas tarptautinėms technologijų kompanijoms, nes ES nori iš JAV registruotų technologijų kompanijų susigrąžinti milijardus eurų, kuriuos šios užsidirbo Europoje ir kurių apmokestinimo išvengė per mažo apmokestinimo šalis.

ES nori, kad technologijų milžinės mokesčius mokėtų nuo visų pajamų, gautų Europos Sąjungoje, o ne tik nuo pelno. Remiantis projektu, su kuriuo susipažino AFP, mokesčio tarifas siekis 2–5 proc.

Mokestis bus taikomas kompanijoms, kurių metinė pasaulinė apyvarta viršija 750 mln. eurų. Į tokių kompanijų sąrašą pateks „Google“, „Facebook“, „Apple“, „Amazon“, „Twitter“, „Airbnb“ ir „Uber“.

Už ekonomikos reikalus atsakingas ES komisaras Pierre‘as Moscovici (Pjeras Moskovisis) sakė, kad planas bus paskelbtas kitą trečiadienį.

JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas perspėjo nekelti grėsmės dideliems įnašams, kuriuos JAV darbo rinkai ir ekonomikos augimui daro technologijų kompanijos.

„JAV griežtai pasisako prieš bet kurios šalies pasiūlymus išskirti skaitmenines kompanijas“, – penktadienį pareiškė S.Mnuchinas.

Pagal Europos Komisijos pasiūlymus, mokestis gali būti nustatytas įplaukoms iš reklamos, kurias gauna tokie milžinai kaip „Google“, įplaukos, kurias „Apple“ ir „Spotify“ gauna iš paslaugų abonentų, taip pat pajamos iš įmonių skaitmeninių duomenų pardavimo trečiosioms šalims.

Manoma, kad oficialius pasiūlymus dėl mokesčio įvedimo Komisija pristatys jau kitą savaitę.

„The Financial Times“ šaltinių duomenimis, mokesčio tarifas greičiausiai sudarys 3 proc., tačiau Komisijos tarnybos vis dar svarsto, koks galėtų būti jo dydis.

Pasiūlymų projekte, su kuriuo pavyko susipažinti leidiniui, pateikiami ES biudžeto įplaukų, kurios būtų gautos įvedus 1–5 proc. skaitmeninį mokestį, įverčiai.

Pavyzdžiui, jeigu būtų nustatytas 5 proc. tarifas, metinės biudžeto įplaukos iš šio mokesčio sudarytų 7,8 mlrd. eurų. O jeigu būtų nustatytas 3 proc. tarifas, įplaukos sudarytų 4,8 mlrd. eurų per metus, parodė Komisijos skaičiavimai.

Manoma, kad mokestis bus taikomas įmonėms, kurių metinė apyvarta pasaulyje viršija 750 mln. eurų, o bendros apmokestinamosios įplaukos ES yra didesnės nei 50 mln. eurų.

Planai apmokestinti įmonių įplaukas prieštarauja tarptautinėje bendruomenėje priimtiems standartams, pagal kuriuos mokesčiai taikomi pelnui, o ne įplaukoms, rašo „The Financial Times“.

Tačiau pasiūlymai įvesti tokį mokestį jau sulaukė Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos palaikymo ir šis retas sutarimas rodo, kad politikai nori pakeisti požiūrį į apmokestinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas