Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ES šalis pristato socialinę inovaciją – seneliams mokės už anūkų priežiūrą

Nuo liepos pradžios Švedijoje pradėtas taikyti naujas, novatoriškas įstatymas, pagal kurį seneliai gali įsitraukti į vaiko priežiūrą ir gauti mokamas vaiko priežiūros atostogas, kai prižiūri anūkus, rašo naujienų agentūra AP.
Senelis ir kūdikis
Senelis ir kūdikis / Shutterstock nuotr.

Šis pokytis įvyko po to, kai Švedijos parlamentas, 349 vietų Riksdagas, praėjusių metų gruodį pritarė vyriausybės pasiūlymui dėl tėvystės pašalpos perkėlimo.

Pagal įstatymą tėvai gali dalį savo dosnios vaiko priežiūros atostogų pašalpos pervesti vaiko seneliams. Tėvų pora gali pervesti kitiems ne daugiau kaip 45 dienas, o vaikus auginantis vienas iš tėvų gali pervesti 90 dienų, praneša socialinio draudimo sistemą administruojanti Švedijos Socialinio draudimo agentūra.

Švedijoje gimus vaikui pašalpa vienam vaikui mokama 480 dienų, t. y. apie 16 mėnesių. Iš jų 390 dienų kompensacija apskaičiuojama pagal visas asmens pajamas, o už likusias 90 dienų žmonės gauna fiksuotą 180 kronų (maždaug 15,8 euro) per dieną sumą, skelbia AP.

Švedijos socialinio draudimo agentūros atstovė Alexandra Wallin Švedijos transliuotojui SVT sakė, kad naujasis įstatymas "suteiks daugiau galimybių".

Vis dėlto, pasak jos, taisyklės seneliams yra tokios pačios kaip ir įprastoms tėvystės pašalpoms ir reikalauja, kad asmuo būtų apdraustas tėvystės pašalpai gauti, o dauguma žmonių Švedijoje yra apdrausti.

Tėvystės pašalpai gauti yra tam tikrų sąlygų - pavyzdžiui, pensininkas taip pat gali išeiti vaiko priežiūros atostogų, tokiu atveju kompensacija priklauso nuo asmens pensijos. Kol asmuo gauna tėvystės pašalpą, jis negali ieškoti darbo ar studijuoti, rašo AP.

Shutterstock.com nuotr./Stokholmas
Shutterstock.com nuotr./Stokholmas

Švedijos socialinė sistema dažnai yra laikoma pavyzdine ir šioje šalyje ne kartą įvesti pokyčiai, kuriuos šiandien Europoje laikome savaime suprantamais.

Pavyzdžiui, prieš 50 metų Švedija pirmoji pasaulyje įvedė mokamas vaiko priežiūros atostogas ne tik moterims, bet ir vyrams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi