Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES sankcijos JAV: ar už amerikietiškus džinsus mokėsime brangiau?

Tikėtina, kad JAV bendrovės norės išlaikyti Europos Sąjungos (ES) rinką, todėl ekonominės ES sankcijos JAV prekėms, pavyzdžiui, džinsams, burbonui ar apelsinų sultims, neturėtų pakeisti šių prekių kainų Europoje. Taip LRT RADIJUI sako Lietuvos pramonininkų konfederacijos patarėjas ekonomikai Aleksandras Izgorodinas.
Gatvės stilius
Gatvės stilius / Vida Press nuotr.

Nuo penktadienio įsigalioja atsakomosios sankcijos JAV. Kovo mėnesį JAV įvedė muitus plieno ir aliuminio importui (atitinkamai 25 proc. ir 10 proc.), tačiau Europai jie buvo atidėti. Nuo birželio 1 d. muitai įsigaliojo ir ES prekėms. Atsakydama į tai, ES įvedė muitus ne tik amerikietiškiems metalo gaminiams, bet ir žemės ūkio bei kitoms prekėms. Beje, tarp jų – viskiui ir džinsams.

– Kaip vertinate tokias ES sankcijas JAV?

– Tai logiškas atsakomasis žingsnis prieš JAV sprendimą. Bet baimė, kad tai labai stipriai paveiks kainų lygį Europoje arba žaidimo taisykles, importo rodiklius, man atrodo, galbūt šiek tiek išpūsta.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Aleksandras Izgorodinas
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Aleksandras Izgorodinas

Kalbant apie kainas, euro zonoje šiuo metu stiprėja infliacija. Bet, jeigu pasižiūrėtume, dėl ko tai vyksta, tai dėl naftos brangimo, o ne dėl kažkokių kitų veiksnių. Nemanau, kad tie papildomi muito procentai darys kažkokią esminę įtaką statistiniams rodikliams.

– Kalbant apie sankcijų adekvatumą, ar tai išlygina santykius tarp ES ir JAV?

– Labai sunku pasakyti. Sakykime, 25 proc. muitas tikrai nereiškia, kad produktas pabrangs lygiai tiek pat. Labai sunku pasakyti, kokią dalį nuo visų kaštų sudaro būtent tie muitai ir ar tai yra adekvatu, ar ne, bet tai yra tam tikras logiškas politinis žingsnis. JAV pirmoji padarė sprendimą. Europa turėjo imtis kažkokių atsakomųjų priemonių.

Žinoma, pasaulio kontekste tai tikrai nėra gerai. Pagrindinė problema, kurią asmeniškai matau, nėra, kaip ir minėjau, kainų poveikis, bet tai yra aiškus signalas verslui, kad auga neapibrėžtumas. Tai yra blogai.

Jeigu žiūrėtume į, tarkime, euro zonos verslo lūkesčius, jie šiais metais prasčiausi per pusantrų metų. Tas neapibrėžtumas gana didelis. Tokie JAV ir ES žingsniai, žinoma, iš dalies tą neapibrėžtumą dar labiau didina.

– Kaip būtų galima paaiškinti, kodėl muitai įvesti būtent tokioms prekėms, kaip, pavyzdžiui, burbonas, džinsai, apelsinų sultys?

– Atsakymas gana paprastas – Europos Komisijos specialistai tiesiog padarė tam tikrą atskirų valstijų analizę – kas daugiausia eksportuoja kokių produktų į ES. Jie padarė tam tikrą sąrašą ir taip ir išėjo. Manau, kad analitikams tai buvo gana paprasta.

– Kaip supratau iš jūsų atsakymų, Lietuvoje dėl įvestų muitų nepamatysime didesnių kainų ar tai vis dėlto turės įtakos Lietuvai?

– Kaip ir minėjau, šiandien infliacijos spartėjimą lemia naftos kainų dinamika. Jeigu eliminuotume naftos kainas, matytume, kad infliacijos skaičiai šiais metais labai stabilūs. Tai pirmas dalykas.

Antras dalykas, aš asmeniškai turiu tokią nuojautą, kad JAV gamintojai, kurie norės išlikti ES rinkoje, galbūt atitinkamai mažins savo pelno maržą ir sieks išlaikyti panašias kainas. Galbūt tai įmanoma, nes, kaip ir sakiau, 25 proc. muitas nereiškia, kad 25 proc. brangsta produktai, nes muitas sudaro tik nedidelę dalį visos kainos.

Šiaip ES rinka tikrai patraukli eksportuotojams iš kitų šalių, nes tai didelė, šiuo metu labai stipriai auganti rinka. Manau, kad JAV gamintojai tikrai norės čia išlikti.

Bet, jeigu taip ir neįvyks, tai ta niša vis tiek neliks tuščia – ateis kitų šalių arba tos pačios ES gamintojai. Konkurencijos veiksniai labai dideli. Manau, kad rinka šiuo metu įdomi visiems, nes ji ne krenta, o labai smarkiai auga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas