Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ES teismui priėmus „Apple“ palankų sprendimą, M.Vestager pažadėjo tęsti mokesčių kovą

Briuseliui patyrus kartų teisinį pralaimėjimą užsitęsusiame ginče su JAV milžine „Apple“, už konkurenciją atsakinga Europos Komisijos (EK) narė Margrethe Vestager ketvirtadienį pažadėjo nesudėti rankų ir siekti, kad didžiosios bendrovės mokėtų daugiau mokesčių.
Margrethe Vestager
Margrethe Vestager / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Parodydama, kad ES neketina atsisakyti savo požiūrio didžiųjų technologijų milžinių atžvilgiu, ES konkurencijos prievaizdė taip pat paskelbė apie plačios apimties tyrimą dėl galimų antimonopolinių taisyklių pažeidimų, susijusių su tokiomis programėlėmis kaip „Apple Siri“ ar „Amazon Alexa“.

ES Bendrajam teismui patenkinus „Apple“ skundą dėl Airijos naudai priteistų nesumokėtų 13 mlrd. eurų dydžio mokesčių, buvusi Danijos ministrė teigė, kad kova su pelno perkėlimu yra „maratonas <...> nelygia vietove“.

Komisarė pareiškė, kad Europos Komisija išanalizuos teismo sprendimą, prieš priimdama nutarimą perduoti bylą Europos Teisingumo Teismui, tačiau pažadėjo ir toliau reikalauti, kad įmonės mokėtų „teisingą mokesčių dalį“.

„Aišku viena – kova su agresyviu mokesčių planavimu yra maratonas. Tai nėra sprintas. Be to, šis maratonas vyksta labai nelygia vietove“, -– Briuselyje žurnalistams teigė M.Vestager.

Airija buvo apkaltinta leidusi „iPhone“ gamintojai perkelti į šalį Europoje, Afrikoje, Viduriniuose Rytuose ir Indijoje uždirbtas pajamas, už tai neskaičiuodama beveik jokio mokesčio.

Briuselis teigė, kad tai suteikė „Apple“ pranašumą prieš kitas bendroves, leisdama jai išvengti Airijos mokesčių nuo 2003 iki 2014 metų, kurių bendra suma yra apie 13 mlrd. eurų, ir teigė, kad tai yra neteisėta Airijos „valstybės pagalba“.

Visgi Liuksemburge įsikūręs ES Bendrasis Teismas teigė, kad Komisijai „nepavyko įrodyti pranašumo fakto pagal reikiamą teisinį standartą“.

M.Vestager pabrėžė, kad dėl koronaviruso pandemijos sukeltos krizės per mokesčius surinktos lėšos yra svarbesnės nei bet kada anksčiau.

„Jei valstybės narės suteikia tam tikroms tarptautinėms bendrovėms mokesčių lengvatų, kurių jų varžovės neturi, tai kenkia sąžiningai konkurencijai Europos Sąjungoje“, – pažymėjo komisarė.

„Mūsų tikslas labai paprastas: užtikrinti, kad visos įmonės sumokėtų sąžiningą mokesčių dalį. Turime priimti tinkamus teisės aktus, kad pašalintume spragas ir kad būtų užtikrintas skaidrumas“, – kalbėjo M.Vestager.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas