Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Estijos bankas tikisi ekonomikos augimo 5–8 proc. šiemet, 4–5 proc. – kitąmet

Estijos centrinis bankas prognozuoja, jog šiemet šalies bendrasis vidaus produktas padidės 5–8 proc., ateinančiais metais – 4–5 proc., o pagrindine ekonomikos varomąja jėga bus išaugęs vidaus galutinis vartojimas.
Estijos centrinis bankas „Eesti Pank“
Estijos centrinis bankas „Eesti Pank“ / Villem Lüüs /Wikipedia nuotr.
Temos: 2 Estija Bankas

„Estijos ekonomika jau šių metų pradžioje perkopė ikikrizinį lygį, o jos atsigavimas yra vienas sparčiausių Europoje“, – pažymima pranešime.

„Šiemet augimo spartą nulems tai, kiek santaupų žmonės nuspręs skirti vartojimui. Tačiau vartojimo augimas dėl santaupų eikvojimo gali sukelti ekonomikos perkaitimo riziką“, – perspėja Estijos bankas.

Jo vertinimais, dėl pandemijos įvestų ribojimų tikėtiną atšaukimą antrąjį pusmetį seks sparti ekonomikos plėtra, skaitinama ir eksporto rinkų atsigavimo. Kita vertus, reikšmingas privataus vartojimo padidėjimas „pavers ekonomikos plėtrą nestabilia artimiausiais metais“.

„Ekonominės aplinkos gerėjimas ribotu laikotarpiu spartins kainų augimą. Infliacija šiemet sieks 2,5–2,7 proc., kitąmet – 2,8–3,3 procento. Nedarbas kris žemiau 5 proc. jau 2022 metai, o tai – artima ikikriziniam lygiui. Vidutinis atlyginimų augimas artimiausiais metais dėl darbo jėgos stygiaus viršys 5 proc. per metus“, – prognozuoja Estijos bankas.

Praėjusių metų pabaigoje jis tikėjosi ekonomikos augimo 2021-aisiais ir 4,2 proc. 2022 metais, atitinkamai 1,4 proc. ir 1,9 proc. infliacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas