Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Estijos BVP antrąjį ketvirtį smuko 1 proc.

Estijos bendrasis vidaus produktas (BVP) antrąjį ketvirtį, palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai, sumažėjo 1 proc. iki 9,8 mlrd. eurų to meto kainomis, parodė šalies statistikos tarnybos penktadienį paskelbti duomenys.
Ints Kalnins / REUTERS
Ints Kalnins / REUTERS

Metinis nuosmukis balandžio–birželio mėnesiais buvo gerokai mažesnis negu pirmąjį ketvirtį, kuomet, patikslintais duomenimis, sudarė 2,2 procento.

Estijos BVP antrąjį ketvirtį smuko devintą ketvirtį iš eilės, tačiau nuosmukis buvo mažiausias nuo 2022 metų antrojo ketvirčio, rašo portalas „Trading Economics“. 

Statistikos tarnybos nacionalinių sąskaitų grupės vadovas Robertas Muurseppas (Robertas Miuirsepas) pažymėjo, kad, kitaip negu ankstesniais ketvirčiais, antrąjį ketvirtį ekonomika parodė keletą gerėjimo ženklų.

„Žvelgiant į pagrindines veiklos rūšis, didelį neigiamą poveikį ekonomikai šiuo laikotarpiu turėjo tik prekyba ir statyba. Apdirbamosios gamybos indėlis praėjusių ir šių metų antrąjį ketvirtį liko nepakitęs ir buvo artimas nuliui“, – pareiškė jis ir pridūrė, kad teigiamą poveikį BVP raidai daugiausia turėjo nekilnojamojo turto veikla.

Namų ūkių vartojimas palyginamuoju laikotarpiu sumažėjo 1,3 proc., valstybės išlaidos padidėjo 1,1 proc., o investicijos išaugo 7,9 procento.

Antrąjį ketvirtį vėl sumažėjo ir eksportas, ir importas, tačiau tik atitinkamai 1,6 ir 0,3 procento.

BVP, pakoreguotas dėl sezoniškumo ir darbo dienų skaičiaus, antrąjį ketvirtį, palyginti su pirmuoju ketvirčiu, nepakito, o palyginti su 2023 metų antruoju ketvirčiu, – sumažėjo 1,3 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas