Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Estijos prekių eksportas spalį sumažėjo 21 proc., importas – 17 proc.

Estijos prekių eksportas spalį, palyginti su tuo pat mėnesiu metais anksčiau, galiojusiomis kainomis sumažėjo 21 proc. iki 1,5 mlrd. eurų, o importas – 17 proc. iki 1,8 mlrd. eurų, parodė šalies statistikos tarnybos pirmadienį paskelbti duomenys.
IMAGO/Martin Wagner / IMAGO/Martin Wagner
IMAGO/Martin Wagner / IMAGO/Martin Wagner

Prekybos deficitas sudarė 307 mln. eurų ir buvo 24 mln. eurų didesnis negu tuo pat mėnesiu pernai.

Pasak statistikos tarnybos analitikės Jane Leppmets (Janės Lepmec), praėjusiais metais kainos sparčiai augo, o tai gerokai padidino prekybos vertę ir sukūrė didesnę palyginamąją bazę. Šiems metams, anot jos, yra būdingas prekybos mažėjimas, kuris tęsėsi ir spalį, o eksporto kainos per metus sumažėjo 2,4 procento.

„Pastaraisiais mėnesiais eksportas išliko panašaus lygio ir rugpjūtį, rugsėjį bei spalį sudarė po 1,5 mlrd. eurų“, – pridūrė ekspertė.

Pagrindinės eksporto prekės spalį buvo elektros įrengimai (15 proc. viso eksporto), žemės ūkio bei maisto produktai (12 proc.) ir transporto įranga (11 proc.), o importo – transporto įranga ir elektros įrengimai (po 13 proc. viso importo), taip pat žemės ūkio ir maisto produktai (12 proc.).

Estijos kilmės prekių eksportas spalį, palyginti su tuo pat mėnesiu pernai, sumažėjo 23 proc., o jo dalis palyginamuoju laikotarpiu smuko 1 procentiniu punktu ir sudarė 64 proc. viso Estijos eksporto.

Svarbiausios Estijos eksporto rinkos spalį buvo Suomija (16 proc. viso eksporto), Latvija (11 proc.), Švedija ir Lietuva (po 9 proc.). 

Daugiausia importuota iš Suomijos (16 proc. viso importo), Vokietijos (12 proc.), Lietuvos ir Latvijos (po 11 proc.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas