Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Euro grupės vadovas Jeroenas Dijsselbloemas sausį atsistatydins

Olandijos finansų ministras ir dabartinis Euro grupės vadovas Jeroenas Dijsselbloemas pirmadienį pranešė sausį atsistatydinsiantis iš Euro grupės vadovo posto, palikdamas vieną įtakingiausių pozicijų euro zonoje itin svarbiu momentu.
Euro grupės vadovas Jeroenas Dijsselbloemas
Euro grupės vadovas Jeroenas Dijsselbloemas / „Scanpix“ nuotr.

J. Dijsselbloemas euro zonos finansų ministrų susitikimams pirmininkavo nuo 2013 metų pradžios, tačiau ketina trauktis po to, kai jo partija patyrė nesėkmę per nacionalinius rinkimus, įvykusius anksčiau šiais metais.

„Dirbau šį darbą penkerius metus ir manau, kad jau gana. Turėsime naują Euro grupės pirmininką“, – per pirmadienį Liuksemburge įvykusi euro zonos šalių finansų ministrų susitikimą sakė jis.

Pagal susitarimą su kolegomis ministrais, J. Dijsselbloemas eis Euro grupės primininko pareigas, kol sausį pasibaigs jo mandatas, nors jis ir neteks Olandijos finansų ministro posto po to, kai vėliau šį mėnesį bus suformuota nauja Nyderlandų vyriausybė.

J. Dijsselbloemas traukiasi euro zonai svarbiu metu, kai ką tik buvo pristatytos didelės apimties reformos, kuriomis siekiama gilinti integraciją bloke. Tokių reformų imtis paskatino Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, tačiau naujajam Euro grupės pirmininkui teks tarpininkauti derybose dėl šių reformų, ypač dėl kitų šalių, įskaitant įtakingąją Vokietiją, elgtis atsargiai.

J. Dijsselbloemo atsistatydinimas paskatins varžybas dėl įtakingo posto. Potencialiais kandidatais pakeisti olandų ministrą įvardijami Prancūzijos finansų ministras Bruno Le Maire, Portugalijos ministras Mario Centeno, Slovakijos atstovas Peteris Kazimiras ar ES ekonomikos reikalų komisaras Pierre‘as Moscovici.

Pretenduojantys į šias pareigas turės apie tai pranešti iki gruodžio 4 d. euro zonos finansų ministrų posėdžio, kuriame ir bus išrinktas Euro grupės pirmininkas.

J. Dijsselbloemo pasitraukimas reiškia, kad iš Euro grupės traukiasi du labiausiai patyrę ministrai, kurie suvaidino centrinį vaidmenį rengiant gelbėjimo programas beveik bankrutavusioms euro zonos narėms, įskaitant Airiją, Kiprą, Portugaliją ir Graikiją.

Pirmadienį paskutiniame euro zonos finansų ministrų posėdyje dalyvavo ir Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schaeuble, kuris vėliau šį mėnesį taps naujai išrinkto Vokietijos parlamento pirmininku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai