Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Europos akcijų indeksai pradeda naują savaitę su minuso ženklu

Pagrindiniai Europos akcijų indeksai pradeda naują savaitę su minuso ženklu.
Mokesčiai
Mokesčiai / 123RF.com nuotr.

Londono indeksas FTSE 100 pirmadienio sesijos pradžioje sumenko 0,4 proc., Frankfurto DAX – 0,2 proc., o Paryžiaus CAC 40 – 0,6 procento.

Praėjusi savaitė Europos akcijų indeksams buvo itin permaininga ir daugiausia nuostolinga, tačiau penktadienį jie pakilo, kol rinkos dalyviai vertino naujos recesijos tikimybę, nes į aukščiausius per kelis dešimtmečius lygius pakilusi infliacija verčia centrinius bankus didinti palūkanų normas.

Padidėjęs kintamumas akcijų rinkose vyrauja didžiąją 2022 metų dalį. Jį skatina, be kita ko, karantinai, kuriuos vis skelbia Kinija, neatsisakanti savo „nulinės COVID-19 tolerancijos“ politikos, taip pat Rusijos invazija į Ukrainą ir sparčiai kylanti infliacija, slopinanti vartotojų pasitikėjimą.

Pasak Stepheno Inneso iš turto valdymo bendrovės „SPI Asset Management“, „rinkoje ir toliau prekiaujama atsižvelgiant į labai trumpalaikius recesinius ženklus“, o kintamumas tebėra didelis.

Tuo tarpu ekonomistas Cliffordas Bennettas iš finansų maklerio įmonės „ACY Securities“ sako, jog „egzistuoja labai reali trigubos recesijos Šiaurės pusrutulyje – Jungtinėse Valstijose, Europoje ir Kinijoje – rizika, galbūt net tikimybė“.

Anot jo, dabar visų dėmesys bus sutelktas į tai, ką artimiausiais mėnesiais darys Federalinio rezervo sistema (FRS), ir ypač į tai, kada JAV centrinis bankas toliau griežtins pinigų politiką savo kovoje su kylančia infliacija.

„Kokie bebūtų FRS veiksmai – agresyvūs ar ne, akcijų rinkos vertės apskritai bus mažesnės“, – pažymėjo ekonomistas.

Naftos kainos pirmadienio ryte taip pat smunka: „Brent“ rūšies naftos kaina sumenko 0,9 proc. iki 110,64 JAV dolerio už barelį, o WTI rūšies naftos kaina – 0,47 proc. iki 109,93 JAV dolerio už barelį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas