Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Komisija svarsto mažinti atsiskaitymo kortelėmis įkainius

Europos Komisija (EK) trečiadienį turėtų pateikti siūlymą reguliuoti tarpbankinius mokesčius už atsiskaitymus mokėjimo kortelėmis. Tikimasi, kad dėl to vartotojai dažniau jomis naudosis, o mokesčiai už atsiskaitymus taps skaidresni, tačiau kortelių verslininkai įspėja, kad gali būti priešingai.
Internetinė bankininkystė
Kortelės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Atsiskaitydami už kavą kavinėje ar prekes parduotuvėje sumokame ir tarpbankinį apsikeitimo mokestį už mokėjimo kortelės aptarnavimą. Jį pardavėjo bankas moka kortelės savininko bankui ir vėliau susigrąžina iš pardavėjų. Skaičiuojama, kad Lietuvoje šis mokestis vidutiniškai siekia vieną centą nuo sumokėto lito. Visose ES šalyse jis skirtingas.

EK nuomone, tokie mokesčiai neskatina prekybininkų priimti atsiskaitymų mokėjimo kortelėmis. Todėl šiandien ji siūlys mažinti tarpbankinius apsikeitimo mokesčius: už atsiskaitymą debeto kortelėmis jie neturėtų viršyti dviejų dešimtųjų procento, o už kredito bei elektroninius ir mobiliuosius mokėjimus– trijų dešimtųjų.

Tarptautinių mokėjimų kortelių bendrovių atstovai baiminasi, kad sumažėjęs mokestis tarp bankų kris ant vartotojų pečių – esą bankai gali didinti metinius mokesčius už kortelių aptarnavimą. Todėl, priešingai nei siekia Komisija, kortelių skaičius sumažės. Taip pat esą sumažės investicijos į kortelių saugumą ir inovacijos.

EK siūlymui dar turės pritarti Europos Sąjungos šalys narės ir Europos parlamentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai