Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos krepšinio čempionatas Rygoje gerokai paplonins lietuvių sirgalių kišenes

Rugsėjo 5 dieną Rygoje prasideda Europos krepšinio čempionato grupių atrankos varžybos. Lietuvos rinktinę palaikyti norintys krepšinio aistruoliai dar gali įsigyti bilietų. Taip pat surasti vietą nakvynei vis dar įmanoma, nors už ją teks mokėti brangiau, nei rezervuojant kambarius iš anksto.
Rungtynių žiūrovai
Rungtynių žiūrovai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prekybininkai pastebi didžiulį sirgalių antplūdį, tuo tarpu ištikimi Lietuvos krepšinio rinktinės fanai dalinasi savo patirtimi, kaip racionaliausia planuoti tokias keliones ir kiek jos gali kainuoti.

Laikas – pinigai

Kelionei į Latviją, o vėliau, tikimės, ir į Prancūziją, ruoštis pradėjome dar pernai. Lapkričio mėnesį įsigijome bilietus, vos tik jie pasirodė prekyboje, – pasakojo A.Mocevičienė.

Bene didžiausias krepšinio aistruolių galvos skausmas visų čempionatų metu yra bilietai į varžybas. Ištikimiausi fanai savo kelionę planuoti pradėjo dar pernai lapkritį, kai prekyboje pasirodė čempionato bilietai ir abonentai.

„Kelionei į Latviją, o vėliau, tikimės, ir į Prancūziją, ruoštis pradėjome dar pernai. Lapkričio mėnesį įsigijome bilietus, vos tik jie pasirodė prekyboje. Kaip visada, pirkome ne bilietus atskirai į kiekvienas rungtynes, o visą paketą“, – 15min.lt teigė verslininkė ir ištikima rinktinės fanė Alina Mocevičienė.

Alina Mocevičienė ir Tomas Balaišis Sėkla
Alina Mocevičienė ir Tomas Balaišis Sėkla

Pasak jos, iš anksto pasirūpinta ir gyvenamąja vieta Rygoje: „Kai važiuoji be grupės, trise ar keturiese, išsinuomoti kambarius nėra taip sudėtinga. Tai priklauso dar ir nuo to, kaip anksti imi ieškoti. Mes rezervacijų ėmėmės vos tik nusipirkę bilietus.

Kai palaikyti rinktinės vykome į Slovėniją, rinkomės viešbutį toliau nuo Liublianos ir Jesenicos. Juk žiūrime ir į kainas. Šis malonumas tikrai nėra pigus. Apsistojome kaimelyje, tačiau viešbutis jame buvo tikrai geras. Šį kartą Rygoje mes išsirinkome trijų kambarių butą.“

A.Mocevičienės skaičiavimu, Europos krepšinio čempionatas Slovėnijoje 2013 m. trims asmenims kainavo apie 15 tūkst. litų, įskaičiuojant bilietų, kelionės, gyvenimo ir maisto kainas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Latvijos sostinė Ryga
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Latvijos sostinė Ryga

„Viešbučiai ima kainas kelti artėjant čempionatui ir matydami, kaip pilnėja jų kambariai. Laikas čia svarbus. Taip pat ženkliai kyla kainos baruose ir kavinėse. Dažnai net galima pastebėti šalia senų užbrauktų kainų naujas.  Žinoma, visada yra alternatyva gaminti namuose“, – pasakojo pašnekovė.

Paskutiniai bilietai nuo 21 iki 175 eurų

Į finalo varžybas bilietus internetu dar galima įsigyti, tačiau jų likę mažai. Likusių bilietų kaina svyruoja nuo 160 iki 175 eurų. Bilietai į pusfinalius kainuoja nuo 75 iki 148 eurų.

Nors čempionatas prasideda jau po dviejų savaičių, bilietų prekyboje vis dar yra. Pigiausi bilietai į atrankos varžybas Rygoje kainuoja 21,16 euro, brangiausi – 101,6 euro. Kur kas didesnis iššūkis gauti bilietų į finalo varžybas ar pusfinalius, kurie vyks Prancūzijoje, Lilio mieste.

Į finalo varžybas bilietus internetu dar galima įsigyti, tačiau jų likę mažai. Likusių bilietų kaina svyruoja nuo 160 iki 175 eurų. Bilietai į pusfinalius kainuoja nuo 75 iki 148 eurų.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Pinigai
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Pinigai

Perkant bilietus taip pat reikia būti nusiteikus, kad gali būti įvairių situacijų. Pavyzdžiui, Slovėnijoje buvo sukeistas Lietuvos rinktinės žaidimo laikas. Sirgaliams teko arba ieškoti su kuo pasikeisti bilietu, arba jį parduoti ir pirkti naują.

A.Mocevičienė siūlo nusiteikti, kad iš anksto įsigytas bilietas ne visada garantuoja galimybę stebėti Lietuvos krepšinio rinktinės žaidimą: „Perkant bilietus taip pat reikia būti nusiteikus, kad gali būti įvairių situacijų. Pavyzdžiui, Slovėnijoje buvo sukeistas Lietuvos rinktinės žaidimo laikas. Sirgaliams teko arba ieškoti su kuo pasikeisti bilietu, arba jį parduoti ir pirkti naują. Manau, kad dabar tokio bumo nebus. Mes turime fanų grupę, kur planams pasikeitus negalintys vykti žmonės pasiūlo savo abonementus ir tokių pasiūlymų yra.“

Alina Mocevičienė ir broliai Lavrinovičiai
Alina Mocevičienė ir broliai Lavrinovičiai

Svetainėje booking.com šiuo metu taip vis dar galima rasti nemažai pasiūlymų kur rugsėjo 5-20 d. galima apsistoti Rygoje. Tiesa, šalia šviečia perspėjimas, kad tuo laikotarpiu rezervacijų labai daug, todėl kainos gali būti didesnės.

Nemažai viešbučių šiame portale taip pat nurodo, kad siūlo rezervuotis paskutinį likusį kambarį, o vietos apsistoti ieškančių žmonių skaičius patvirtina, kad tų vietų gali greitai nelikti.

A.Mocevičienė teigė, kad tiek į Rygą, tiek į Lilį planuoja keliauti automobiliu. „Taip žymiai įdomiau. Kelyje būna visokių kuriozų. Kai važiuoji žiūrėti krepšinio, tai ir maistas, ir kelionė, ir gyvenimo sąlygos atsiduria antrame plane. Laisvalaikis būna tik tada, kai rinktinė nežaidžia. Žinoma, kai rinktinė pralaimi, nuotaikos prastesnės, bet mes visada rinktine tikime. Ir dabar galvojame kad jie iškovos medalius“, – optimizmo neslėpė krepšinio aistruolė.

Per televizorių rungtynes stebėti neįdomu

Tau gali išsprūsti keiksmažodis ar pagautas emocijos tu gali sušukti, kam žaidėjas turi perduoti kamuolį. Tai visai kas kita, o prie televizoriaus stebėti krepšinio rungtynių aš nemėgstu. Tai ne teatras, kur reiktų ramiai sėdėti, – pasakojo A.Mocevičienė.

Paklausta, ar verta vargintis ir važiuoti stebėti rinktinės žaidimo gyvai, kai jis bus transliuojamas per televizorių, A.Mocevičienė siūlė visiems įsitikinti, koks skirtingas jausmas varžybas stebėti gyvai.

„Kai dalyvauji pats, visai kitoks azarto jausmas. Žinoma, turi suprasi žaidimą. Tau gali išsprūsti keiksmažodis ar pagautas emocijos tu gali sušukti, kam žaidėjas turi perduoti kamuolį. Tai visai kas kita, o prie televizoriaus stebėti krepšinio rungtynių aš nemėgstu. Tai ne teatras, kur reiktų ramiai sėdėti“, – minėjo fanė.

Krepšinio fanė Alina Mocevičienė
Krepšinio fanė Alina Mocevičienė

Krepšinio aistruolė teigė vyriškoje kompanijoje besijaučianti puikiai: „Pati krepšinį žaisti pradėjau dar mokykloje. Beje, lankiau ir dziudo treniruotes. Būti tarp vyrų krepšinio fanų man tikrai nėra sudėtinga. Greitai randame bendrą kalbą, bet, aišku, būna visko. Kelionės ilgos, jos irgi vargina.“

Pasak jos, dažnai fanų ir trenerio nuomonės išsiskiria. Kad ir dėl komandos sudėties. „Aišku, visi mes suprantame, kad Jonas Kazlauskas yra patyręs profesionalas ir puikiai žino, ką daro. Nereikia daryti išvadų iš draugiškų varžybų. Rinktinė čempionatuose žaidžia visai kitaip nei namuose per pasiruošimo ciklą. Jei pavyksta prasibrauti pro policijos tvorelę ir pabendrauti su žaidėjais, mes matome, kad jie patys būna visai kitokie“, – pasakojo pašnekovė.

Prekybininkai trina rankomis

Dabar iš pardavimų matome, kad susidomėjimas milžiniškas ir sirgalių iš Lietuvos Rygoje bus labai daug, – prognozavo A.Puščius.

Elektroninės parduotuvės superfanas.lt vadovas Arūnas Puščius 15min.lt teigė, kad jau prieš mėnesį pardavimai ėmė pūstis it ant mielių: „2011 m. Europos krepšinio čempionatas vyko Lietuvoje todėl atributikos pardavimai labai stipriai augo. Po pralaimėjimo Makedonijai nusivylimas buvo didelis. Per kitus čempionatus atributikos fanai pirko žymiai mažiau. Be abejo, tai lėmė ir tai, kad čempionatai vyko gana toli nuo Lietuvos. Dabar iš pardavimų matome, kad susidomėjimas milžiniškas ir sirgalių iš Lietuvos Rygoje bus labai daug.“

Paklaustas, kuriomis kryptimis keliauja daugiausiai užsakymų, A.Puščius sakė, kad krepšiniui neabejinga visa Lietuva. „Atributika keliauja į miestelius prie Lietuvos ir Latvijos sienos. Po visą Lietuvą atributika keliavo vykstant draugiškoms varžyboms.

Iš proto dėl krepšinio eina lietuviai Švedijoje, Airijoje, Jungtinėje Karalystėje, Lenkijoje, Vokietijoje. Spėju, kad pirkdami tokius kiekius atributikos jie tikrai ne tik per televizorių Lietuvos rinktinės žaidimą stebės“, – teigė pašnekovas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Arūnas Puščius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Arūnas Puščius

Pasak jo, šį sezoną labai sėkmingai parduodama atributika su Vyčiu. „Šio simbolio populiarumas auga jau nuo Benedikto Vanago pasirodymo Dakare. Mes ant Vyčio jojame toliau ir tai sekasi puikiai. Taip pat labai gerai perkami oficialūs marškinėliai, ant kurių galima užsidėti savo vardą ar pavardę. Personalizuota atributika taip pat populiarėja.

Vis dar populiarūs 1992 m. Barselonoje rinktinės apdovanojimo metu dėvėti marškinėliai. Taip pat parduodame daug vėliavų, apsiaustų, perukų, kepurių ir kitų smulkmenų“, – minėjo verslininkas.

Marškinėliai ir už 66 eurus

Visą sirgaliaus komplektą galima įsigyti už 50-60 eurų ir už tą pačią sumą dar mašiną papuošti.

Paklaustas, kiek reiktų išleisti norint pasipuošti sirgaliaus atributika, A.Puščius atsakė, kad kiekvieno reikalas, kaip palaikyti rinktinę, bet važiuojant į areną galima pasiruošti rimčiau: „Marškinėlių kaina skiriasi. Gali juos įsigyti ir už 14 eurų, gali ir už 66. Dažniausiai žmonės renkasi vidurį ir už marškinėlius moka apie 30 eurų. Kepurėlės kainuoja nuo 10   iki 15 eurų. Galima sakyti, kad visą sirgaliaus komplektą galima įsigyti už 50-60 eurų ir už tą pačią sumą dar mašiną papuošti.“

Verslininkas pastebėjo, kad ant marškinėlių krepšinio fanai dažniausiai prašė užrašyti Donato Motiejūno, Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio pavardes.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rungtynių žiūrovai
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rungtynių žiūrovai

Pašnekovo teigimu, atributikos pardavėjams itin pasisekė, kad čempionato atrankos varžybos vyksta visai greta Lietuvos. „Atstumas atributikos pardavimams daro labai didelę įtaką. Tiesiog toli daug fanų nuvažiuoti neturi galimybės. Pavyzdžiui, į Venesuelą vyko keli šimtai fanų, kai į Latviją plauks tūkstančiai. Nuvažiuoti į Rygą lietuviams, tai kaip į parduotuvę užsukti duonos nusipirkti.

Pardavimai šoktelėjo prieš mėnesį, nes mūsų tipinis pirkėjas yra rimtas fanas, kuris savo keliones planuoja iš anksto. Perka grupėmis. Yra net įmonių, kurios po 50 vienodų marškinėlių užsako. Prekybos centruose atributiką dažniau perka impulsyvūs sirgaliai, kurie nutarė apsilankyti varžybose ir jiems staigiai reikia atributikos. Dar geriau, kad ji būtų kuo pigesnė“, – minėjo A.Puščius.

Šluoja autobusų bilietus

Pardavimai itin šoktelėjo artėjant krepšinio čempionatui – teigė E.Pavlovas.

Artėjantį čempionatą jaučia ir keleivių pervežimo įmonės.  Liepos paskutinę savaitę bendrovės  „Eurolines“ bilietų į Latviją pardavimai siekė 10 tūkst. eurų. Tai 50 proc. daugiau nei tuo pačiu laiku prieš metus. Augimą lėmė artėjantis Europos vyrų krepšinio čempionatas Rygoje.

„Pardavimai itin šoktelėjo artėjant krepšinio čempionatui – vienu pirkimu įsigyjama po 3-4 bilietus. Tikėtina, kad į varžybas keliauja draugų kompanijos, kolegos – autobusą jie renkasi kaip alternatyvą automobiliui, nes nereikia vairuoti, galima laisvai bendrauti“, – sakė „Eurolines“ Lietuvoje vadovas Edmundas Pavlovas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rungtynių žiūrovai
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rungtynių žiūrovai

Papildomų maršrutų Vilnius-Ryga kryptimi kol kas neplanuojama, tačiau artėjant čempionatui dėl to gali būti svarstoma.

„Svarstėme galimybę į tvarkaraštį įtraukti papildomų maršrutų iš Vilniaus į Rygą, tačiau kol kas planų atsisakėme. Matysime, jei keliautojų srautas dar labiau intensyvės, reikės šį klausimą spręsti“, – kalbėjo verslininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas