Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos plėtros bankas Ukrainai surinko 1 mlrd. eurų pagalbos

Europos plėtros bankas per šią savaitę įvykusį savo metinį susitikimą Ukrainai surinko 1 mlrd. eurų pagalbos, ketvirtadienį pareiškė institucijos vadovė.
Oro atakos padariniai Odesoje
Oro atakos padariniai Odesoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Be šių pinigų, yra dar 2 mlrd. eurų vadinamajame atsparumo priemonių pakete, kurį Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB) pristatė netrukus po to, kai Rusija pradėjo savo invaziją į Ukrainą.

„Reaguodamos į karą Ukrainoje, pagalbą teikiančios šalys išreiškė ketinimus“ bankui suteikti 1 mlrd. eurų, per spaudos konferenciją Maroko Marakešo mieste pareiškė ERPB vadovė Odile Renaud-Basso.

Pagal šią savaitę paskelbtas naujausias ERPB prognozes, Ukrainos ekonomika šiemet smuks 30 proc., labiau negu buvo prognozuota anksčiau.

Pasaulio banko prognozė yra dar niūresnė – jis numato, kad Ukrainos bendrasis vidaus produktas (BVP) susitrauks 45 procentais.

„Ukrainai reikia mūsų pagalbos, kad ji galėtų paremti gyvybiškai svarbią infrastruktūrą, išsaugoti prieigą prie elektros energijos ir transporto, geležinkelių“, – pažymėjo O.Renaud-Basso.

„Ukrainos savivaldybėms reikia paramos padedant daugybei vidaus pabėgėlių“, – pareiškė ji.

„Ukrainos ekonomikai reikia pinigų paremti bendroves ir pamėginti išsaugoti savo vietą pasaulio ekonomikoje, o tai yra lemiamai svarbu, pavyzdžiui, daugelio šalių aprūpinimo maistu saugumui“, – pažymėjo ERPB vadovė, turėdama omenyje Ukrainos, kaip stambios kviečių ir saulėgrąžų eksportuotojos, vaidmenį.

„Didelis iššūkis“

Ukraina skaičiuoja, kad jai reikia maždaug 5 mlrd. JAV dolerių per mėnesį vien savo biudžeto deficitui padengti. Kyjivas taip pat siekia, kad pagalbą teikiančios valstybės sutelktų dėmesį ir į būsimą šalies atstatymą.

Tuo tarpu Europos Komisijos (EK) pirmininkės pavaduotojas Valdis Dombrovskis per šią savaitę įvykusį ERPB susitikimą pareiškė, kad Ukrainos atstatymas bus „didelis iššūkis“. Anot jo, kiekybiškai įvertinti šalies atstatymo kainos nėra įmanoma, nes „žala patiriama kiekvieną dieną“.

Europos Sąjunga (ES) yra pasirengusi „suteikti didelę ir labai prasmingą paramą tiems atstatymo poreikiams“, pridūrė jis.

Sąjunga taip pat vertina, kaip ji galėtų susieti paramą su struktūrinėmis reformomis, „kurių Ukrainai gali reikėti, galbūt kaip ES valstybei kandidatei“, pažymėjo V.Dombrovskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai