Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Sąjunga PPO pateikė skundus dėl JAV ir Kinijos

Dėl Vašingtono nustatytų metalų importo muitų padidėjus pasaulinio prekybos karo grėsmei, Europos Sąjunga (ES) penktadienį paskelbė Pasaulio prekybos organizacijai (PPO) pateikusi skundus dėl Kinijos ir Jungtinių Valstijų.
Plieno pramonė Japonijoje
Plieno pramonė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Skundą dėl JAV Europos Sąjunga pateikė praėjus dienai po to, kai prezidento Donaldo Trumpo administracija nustatė 25 proc. plieno importo muitą ir 10 proc. aliuminio importo muitą, papiktinusi pagrindinius JAV sąjungininkus.

Tačiau už ES prekybos politiką atsakinga Europos Komisija (EK) pateikė ir skundą dėl Kinijos, parodydama Vašingtonui, kad jis nėra išskiriamas.

„Jeigu pasaulio žaidėjai nesilaiko taisyklių, sistema gali žlugti“, – per spaudos konferenciją Briuselyje pareiškė už prekybą atsakinga Komisijos narė Cecilia Malmstroem.

„Štai kodėl PPO teikiame skundus dėl JAV ir Kinijos ir tai rodo, kad mes nesirenkame nė vienos šalies“, – pridūrė jis.

PPO agentūrai AFP patvirtino, kad ES skundas dėl JAV buvo gautas.

Skundas dėl Kinijos yra susijęs su Pekino praktika intelektinės nuosavybės srityje, o konkrečiai su tuo, kad užsienio įmonėms nesuteikiama prieiga prie rinkos, jeigu jos neperduoda slaptų technologijų Kinijos įmonėms.

Skundą dėl JAV buvo planuota pateikti nuo kovo mėnesio, kai D. Trumpas pirmą kartą paskelbė apie planus Europai ir kitiems sąjungininkams nustatyti metalų importo muitus.

Vadinamoji PPO ginčo sprendimo procedūra gali ilgai tęstis. Ankstesniame ginče su JAV dėl plieno 2002 metais galutinis sprendimas, kuris buvo naudingas ES, buvo priimtas po pusantrų metų.

Tuo tarpu europiečiai taip pat planuoja dėl JAV muitų imtis atsakomųjų priemonių, įskaitant muitus iš JAV importuojamiems plieno gaminiams, burbonui, žemės riešutų sviestui, motociklams ir džinsams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas