Naujausioje tarptautinės maisto rinkos mėnesinėje apžvalgoje teigiama, jog grūdų kainų augimą, išprovokuotą nežinomybės dėl Ukrainos grūdų eksporto per Juodąją jūrą susitarimo ateities, daugiau nei atsvėrė mažėjusios kitų pagrindinių produktų kainos.
FAO skaičiuojamas penkių pagrindinių maisto produktų grupių kainų indeksas spalį smuktelėjo vos 0,4 proc., tačiau palyginti su kovo mėnesiu – 14,9 procento. Kita vertus, jo vertė praėjusį mėnesį buvo 2 proc. didesnė nei pernai spalį.
Pasaulinis grūdų kainų indeksas per mėnesį pakilo 1 proc., o per metus – 11,1 procento. Praėjusį mėnesį augo visų pagrindinių grūdų kainos, o vien tik kviečių – 3,2 procento.
Augalinės kilmės riebalai spalį atpigo vidutiniškai 1,6 proc., per metus – beveik penktadalius. Apžvalgoje pažymima, jog šį kainų indeksą toliau smukdo palmių, sojų pupelių ir rapsų aliejaus pigimas, su kaupu atsveriantis saulėgrąžų aliejaus brangimą.
Pieno produktų kainų indeksas spalį sumenko 1,7 proc., jo kritimas fiksuotas ketvirtą mėnesį iš eilės. Smukimą praėjusį mėnesį lėmė sumenkusi paklausa Kinijoje bei vangumas neatidėliotinų sandorių rinkoje, nes dauguma importuojančių šalių pastaruoju metu visiškai patenkina savo einamuosius poreikius. Per metus pieno produktai pabrango vidutiniškai 15,4 procento.
Mėsos kainos tarptautinėje rinkoje mažėjo taip pat ketvirtą mėnesį iš eilės, o spalį – 1,4 procento. Per mėnesį kiek atpigo visų pagrindinių rūšių mėsa – kiauliena, jautiena, paukštiena, aviena. Kita vertus, mėsos kainų indeksas praėjusį mėnesį buvo 6,4 proc. aukščiau nei pernai spalį.
Palankios pasaulinės pasiūlos perspektyvos šį sezoną cukraus kainas per mėnesį sumažino 0,6 proc., bet per metus jos pakilo vidutiniškai 8,5 procento.