Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Filipinų ekonomikos augimas trečiąjį ketvirtį pranoko lūkesčius

Filipinų ekonomika trečiąjį ketvirtį augo daugiau, nei tikėtasi, antradienį pranešė vyriausybė, vartotojų išlaidoms įveikus pandemijos suvaržymus ir kitus apribojimus, įvestus siekiant suvaldyti greitai plintančią COVID-19 deltos atmainą.
Filipinai
Filipinai / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Filipinai Ekonomika

Filipinų statistikos tarnybos duomenimis, bendrasis vidaus produktas (BVP) išaugo 7,1 proc. ir tai buvo gerokai daugiau nei 4,9 proc., prognozuoti „Bloomberg“ apklaustų analitikų.

Per dar ankstesnius tris mėnesius šalyje fiksuotas 12 proc. siekęs augimas.

Antrojo ketvirčio rodiklis buvo geriausias per daugiau nei tris dešimtmečius ir padėjo šaliai išbristi iš gilios recesijos, kurią sukėlė penki ankstesni ekonomikos susitraukimo ketvirčiai pandemijos metu.

Pasak socialinio ir ekonominio planavimo sekretoriaus Karlo Chua, trečiojo ketvirčio augimas patvirtino vyriausybės požiūrį kovai su COVID-19 taikyti griežtas ribojimo priemones.

„Mūsų strategija buvo teisinga. Rezultatai yra akivaizdūs, – pažymėjo ministras. – Šis kruopštus balansavimas tarp COVID-19 ir ne COVID-19 poreikių lėmė daugelio sektorių plėtrą.“

Per pirmuosius devynis mėnesius BVP augimui pasiekus 4,9 procento, K.Chua manymu, Filipinai šiemet greičiausiai pasieks vyriausybės numatytą aukštesnę 4–5 proc. tikslo ribą.

„Atgavimas vis spartėja ir labai tikėtina, kad pasieksime arba net viršysime aukščiausius savo augimo tikslus 2021 metais“, – pridūrė jis.

Anksčiau ministras yra teigęs, kad Filipinams prireiks daugiau nei dešimtmečio, kad sugrįžtų į ikipandeminį augimo kelią.

Pasak jo „ilgalaikės bendros COVID ir karantino išlaidos“ sieks 41 trln. pesų (810 mlrd. JAV dolerių) ir ši našta bus jaučiama per ateinančius 10–40 metų.

Filipinuose virusu užsikrėtė daugiau nei 2,8 mln. žmonių, fiksuota daugiau nei 44 tūkst. mirčių. Visgi pastarosiomis savaitėmis atvejų smarkiai sumažėjo, todėl vyriausybė leido atverti kai kurias ekonomikos dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas